Introductie

Met de voeten in de klei. Of is dat te ver gezocht?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gereformeerde Kerk, Onderdendam - exterieur
Adres(sen) Bedumerweg 34
Postcode(s) 9959 PG
Plaats (provincie) Onderdendam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde Gemeente Onderdendam
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Gereformeerde Gemeente Onderdendam
Huidige functie Kerk
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 510656

Achtergrond

De hervormde gemeente in Onderdendam, gesticht in 1914, beschikte over een onderkomen dat slechts kort voldeed; reeds in 1932 moest het wijken voor de huidige kerk naar ontwerp van Albert Wiersema. In 1933 is de pastorie naast de kerk gebouwd, eveneens naar een ontwerp van Wiersema.

Exterieur

De kerk ligt aan de rand van het dorp, aan een doorgaande weg langs het Boterdiep. Opmerkelijk vooral is de toren. Hier toont zich de invloed van de Amsterdamse School. Plastisch vorm gegeven, waarbij ook betonnen elementen een decoratieve rol spelen. De toren wordt in het midden, over vrijwel de gehele hoogte, door een smal terug liggend vlak "ingesneden". De toren is afgedekt met een mijtervormig, met koper beslagen, dak.

Interieur

Het interieur wordt in een aparte bijdrage belicht.

Recente ontwikkelingen

De Kerkenraad van de Gereformeerde kerk Onderdendam droeg op 18 september 2015 haar kerk en pastorie over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het gebouw staat nu het dorp Onderdendam ter beschikking voor culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten. Incidenteel zullen er nog kerkdiensten worden gehouden.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. http://www.erfgoedstem.nl/gereformeerde-kerk-onderdendam
2. http://gereformeerdekerken.info/2015/09/19/gereformeerde-kerk-onderdendam-naar-sogk/
3. http://www.kerkonderdendam.nl/home

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kom al vele jaren vrij regelmatig in Onderdendam voor vriendenbezoek. Het kerkje is op het Groningse platteland al van veraf zichtbaar. Een sympathiek oriëntatiepunt, waar ik altijd met genoegen op af koers.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.