Introductie

De overeenkomsten tussen deze kerk en de eveneens door Albert Wiersema ontworpen kerk te Onderdendam zijn - op z'n zachtst gezegd - opvallend.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gereformeerde Kerk, Mariënberg
Adres(sen) Stationsweg 3
Postcode(s) 7692 AA
Plaats (provincie) Marienberg (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde kerk
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934 - 1935
Huidige eigenaar Gereformeerde kerk vrijgemaakt
Huidige functie Kerk
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Deze kerk is van buiten een vrijwel exacte kopie van de eveneens door Albert Wiersema in Onderdendam ontworpen gereformeerde kerk. Het grootste verschil zit in de torenbekroning, die in Onderdendam behoorlijk origineel is en in Mariënberg traditioneler. Vandaag de dag ziet de kerk in Mariënberg er ook opzij wat anders uit door uitbreidingen in de jaren 80. Ook de pastorie, in Onderdendam nog in tamelijk ongeschonden staat, is in Mariënberg behoorlijk gewijzigd.

De kerk met pastorie kwam in de plaats van een houten noodkerk, waarin sinds 1929 werd gekerkt door de nieuwe gereformeerde gemeente. Voorzien was dat deze noodkerk 10 tot 15 jaar dienst zou doen, maar het aantal kerkgangers groeide gestaag. Blijkbaar waren er contacten met de architect Albert Wiersema uit het Groningse Bedum, door de afstand geen voor de hand liggende keuze, mede gezien het feit dat Wiersema geen landelijk werkende architect was. Wiersema ontwierp een kerk met plaats voor 450 personen en een toren van 20 meter hoog. De noodkerk werd op turflorries achteruitgereden, zodat daar tijdens de bouw nog gebruik van kon worden gemaakt. De eerste steenlegging vond plaats op 27 augustus 1934. Op 25 februari 1935 kon de nieuwgebouwde kerk in gebruik worden genomen. In de jaren tachtig werd de kerk uitgebreid met ruim 200 zitplaatsen. Bij deze gelegenheid werd ook het interieur van de kerk geheel vernieuwd, op het glas in lood en de paraboolgewelven na.

Exterieur

De kerk ligt aan de rand van het dorp, vlakbij het station, in een tegenwoordig wat desolaat aandoende omgeving van bedrijfsgebouwen. De toren is tamelijk plastisch vormgegeven met een langwerpige verticale vensterstrook en is afgedekt met een puntvormig dak. Karakteristiek voor de kerkgebouwen van Wiersema is de brede basis, waarvan de muren tot aan de dakgoot smaller worden.

Interieur

In het grotendeels gemoderniseerde en ook verbrede interieur valt het paraboolvormige houten gewelf op, evenals de glas in lood ramen. De ramen hebben een abstracte vormgeving, die overal gelijk is.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Albert Wiersema (Bedum, 2017).

Links

1. http://www.marienberg.gkv.nl/website/index.php

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Deze kerk fascineerde mij vanwege de grote overeenkomsten met de kerk te Onderdendam. Vandaar dat ik op een maandag naar Mariënberg ben gereisd. Ik dank de kerkgemeente voor de mogelijkheid om foto's te maken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.