Introductie

Aan de slopershamer ontsnapt, schitterend gerenoveerd, en nu heeft het een belangrijke buurtfunctie.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gentiaanstraat 1-3, Amsterdam
Adres(sen) Gentiaanstraat 1-3
Postcode(s) 1031 AE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1923
Huidige eigenaar OBA
Huidige functie Bibliotheek / leeszaal
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het blok maakte ooit deel uit van een rij bebouwing tussen de Gentiaanstraat (1-11) en het Mosveld (8-12). Aan de straatkant zaten de ingangen van de bovenwoningen, aan de andere zijde zaten de winkels. Er waren twee blokjes met daartussen een café. Alleen dit blok aan het begin van de Gentiaanstraat is aan de slopershamer ontsnapt.

Exterieur

Brievenbussen, houtwerk boven de deuren, gebogen muurdelen en speelse erkertjes bepalen het beeld van dit pand. Lange tijd was duidelijk te zien dat de elementen er een vernietigende werking op hadden, maar de restauratie heeft het pandje gered.

Recente ontwikkelingen

Dit gedeelte van Amsterdam-Noord is volledig op de schop gegaan. De oude bebouwing is waar mogelijk gerestaureerd, alleen waar de verloedering te veel heeft toegeslagen komt de sloopkogel er aan te pas. In april 2017 is hier de kleinste vestiging van OBA geopend.

Links

1. http://www.amsterdamnoord.com/amsterdam-noord-in-de-vorige-eeuw/noord-vorige-eeuw-afl-10-18/13-de-opbouw-van-de-bloemenbuurt/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Richard Keijzer: Ik zag deze panden in op Google Streetview en op die oude foto's was al te zien dat de panden bijna op instorten stonden. Gelukkig werd een deeltje nog gered van de slopershamer.

Marcel Westhoff: Wat een charmant pandje! Goed om te zien dat het gered is van de slopershamer en nu een vestiging van de bibliotheek is.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.