Introductie

Een van de scholen die, zeker in het kader van het verheffingsideaal in Amsterdamse School-stijl werden gebouwd. En nog steeds in gebruik voor dat zelfde ideaal, nu voor volwassenenonderwijs.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes (v.m.), nu Joke Smit College, Amsterdam
Adres(sen) Reijnier Vinkeleskade 62
Postcode(s) 1071 SX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Middelbare School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Publieke Werken, Bernard Lubbers (1881-1968)
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop, Maria Hubrecht
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar ROC van Amsterdam
Huidige functie Middelbare School
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 222128

Achtergrond

Het gebouw van het Joke Smit College aan de Reijnier Vinkeleskade 62 is al vanaf de bouw in 1925 als school in gebruik. Toen het in 1926 gereed was, trok het zojuist opgerichte Gemeentelijk Meisjeslyceum er in. Deze instelling moest een goede middelbare schoolopleiding bieden aan meisjes die naar de universiteit wilden. De al bestaande Middelbare school voor Meisjes (MMS) gaf geen toegang tot de universiteit. Hoewel vanaf 1887 door een besluit van B&W meisjes toegang hadden tot de HBS en het gymnasium - het Barlaeus liet vrijwillig al in 1880 drie meisjes toe - was er toch wel een grote behoefte aan een aparte middelbare school voor meisjes. Onderwijswethouder Ed. Polak was wel zo goed om het besluit tot het stichten van een Meisjeslyceum door de raad te loodsen.

Exterieur

Rond de ingangspartij zijn meerdere reliëfs van Hildo Krop aangebracht, onder meer bladeren. De reliëfs aan weerszijden van de deur verbeelden Arbeid en Vrije Tijd.

Interieur

In de hal van het gebouw bevindt zich een wandschildering van Maria Hubrecht (1865-1950) die de doeken maakte met educatief oogmerk. Verbeeld wordt het ontstaan van de aarde in acht tijdperken, van Cambrium tot Krijt. Meer informatie en prachtige foto's zijn te vinden in de brochure De wandschildering in het gebouw van het Joke Smit College te Amsterdam. In de vaklokalen zijn de oude glazen kasten nog aanwezig. In de hal op de eerste verdieping is er glas-in-loodwerk uit 1926.

Recente ontwikkelingen

Renovatie van het gebouw is afgerond. Het Joke Smit College is per januari terugverhuisd naar het pand. De crowdfunding voor het behoud van de wandschildering van Maria Hubrecht loopt gestaag. De school organiseert diverse acitiviteiten om de crowdfunding onder de aandacht van het publiek te brengen. Eén ervan was een reünie van het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes op 13 februari j.l, zie http://onh.nl//nl-NL/artikel/13383/als-kind-kijk-je-niet-naar-de-wand-bejjegek. De wandschildering is open voor publiek op de laatste vrijdagmiddag van de maand, van 13 tot 16.30 uur.

Links

1. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/886-soort-bij-soort
2. http://www.deoertijdvanzuid.nl
3. http://www.amsterdamse-school.nl/media/242760/JS_sponsorbrochure-def-1-.pdf
4. http://jokesmitaandekade.tumblr.com/
5. https://www.youtube.com/watch?v=7cr6qIVP4fc
6. https://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-54-gemeentelijk-lyceum-voor-meisjes-amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben als docent verbonden aan het Joke Smit College. Als kunsthistoricus doe ik onderzoek naar Maria Hubrecht, de schilderes van de wandschildering.

Ingezonden door: Dicky van der Zalm

Dicky van der Zalm

Reacties

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 1 november 2014 om 13:02:

Crowdfunding is gisteren gestart voor de restauratie van de wandschilderingen van Maria Hubrecht in de hal van de school. Zeer de moeite waard. Adopteer bijvoorbeeld de verschrikkelijke RUTIODON uit het Tempus Triassicum op: http://www.deoertijdvanzuid.nl

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.