Introductie

Poortgebouw van een 'stedenbouwkundig ensemble'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Geitenkamp 14, Arnhem
Adres(sen) Geitenkamp 14
Postcode(s) 6823 HE
Plaats (provincie) Arnhem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever AWA Algemene Woningbouwvereniging Arnhem
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jan Gratama
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar AWA Algemene Woningbouwvereniging Arnhem
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer 516940

Achtergrond

In 1918 kocht Arnhem gronden aan om een zelfstandige woonwijk te bouwen, met eigen voorzieningen. De naam "Geitenkamp" van deze tuinstad verwijst naar de gelijknamige uitspanning die er ooit stond. Pierre en Jos Cuypers ontwierpen samen met de Arnhemse architecten Feenstra en Tiemens voor de stedenbouwkundige opzet. "De Geitenkamp" behoort met het Rotterdamse Vreewijk en het Amsterdamse Betondorp tot de grootste sociale woningbouwprojecten van die tijd. Eén van de architecten, belast met deelopdrachten, was Gratama. Gratama was een buitengewoon invloedrijke figuur die, door zijn positie binnen het welstandstoezicht in Amsterdam, ontwerpers kon bevoordelen die zich in de Amsterdamse School-stijl uitdrukten. "De Geitenkamp" is sinds 2008 rijksbeschermd stadsgezicht. De wijk telt een aantal rijksmonumenten. Maar liefst 448 woningen zijn gemeentelijk monument. Het hier beschreven woongebouw is rijksmonument.

Exterieur

Het is een poortgebouw, opgetrokken in een nogal traditionele stijl, met duidelijk aan de Amsterdamse School ontleende elementen, zoals de tweezijdige erkers. Een ander woongebouw, Geitenkamp 44, uit 1928 en eveneens van Gratama is ook rijksmonument.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw onderging een renovatie, waarbij de bloembakken definitief werden verwijderd.

Links

1. http://www.arnhem.nl/geitenkamp

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik reed er eens doorheen en was verrast door de vriendelijke en groene sfeer. Voor Nederland ongewoon zijn de sterke hoogteverschillen binnen de wijk. De meeste straten volgen een bepaalde hoogtelijn, waardoor een terrasvormige opzet ontstond.

Helaas, de aantrekkelijke woonomgeving ten spijt, is "De Geitenkamp" een nogal problematische wijk. Dat heeft alles te maken met de eenzijdige samenstelling van de bevolking. Veel werkloosheid, armoede, criminaliteit, etc.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.