Introductie

Dit pand maakt deel uit van een wijk in Winsum waar zich veel huizen met Amsterdamse Schoolkenmerken bevinden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Geert Reindersstraat 8, Winsum
Adres(sen) G. Reindersstraat 8
Postcode(s) 9951 CC
Plaats (provincie) Winsum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) P. ten Hoorn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Landhuis
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit rietgedekte "landhuis" op de hoek van de G. Reindersstraat en de Regnerus Praediniusstraat in Winsum is in 1933 ontworpen door de architect Pieter ten Hoorn in opdracht van A. Enter, handelsreiziger. In het boekje Versteende Welvaart werd het ontwerp overigens toegeschreven aan W. Reitsema Tzn, maar deze toeschrijving correspondeert niet met de archieven en ook niet met de stijl van Reitsema. Ten Hoorn heeft ook de huizen op de nummers 2, 10, 12, 14 en 18 in dezelfde straat ontworpen. Over Pieter ten Hoorn heb ik in openbare bronnen geen gegevens kunnen vinden. In december 2018 berichtte een bezoeker van het Forum dat het ging om een zeer bescheiden architect die woonde in Obergum.

Een vrijwel identiek huis, maar dan veel kleuriger, staat in Zuidbroek (Klaas Woltjerweg 11). Een minder kleurige versie, maar dan gespiegeld, staat in Scheemda aan de Stationsstraat 29.

Exterieur

Met zijn expressieve rietkap sluit dit huis aan bij de landelijke variant van de Amsterdamse School. Het is een onmiskenbare variant op de landhuizen die in de twintiger en dertiger jaren op tal van plaatsen in het land werden gebouwd, onder meer in het Gooi en de duinstreek (Bloemendaal, Bergen NH).

Interieur

In het gemoderniseerde interieur vallen vooral de kleurige - abstracte - glas-in-loodramen in de woonkamer, de hal en het trappenhuis op.

Recente ontwikkelingen

Het huis is in 2017 van eigenaar gewisseld.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogland (Uitgeverij Noordboek 2007).

Links

1. http://www.bruintjesenkeurentjes.nl/particulier/aanbod/geert-reindersstraat-8-winsum-5496
2. https://amsterdamse-school.nl/themas/online-bronnen/monumenten-gemeente-winsum/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Eén van de fraaie huizen uit het interbellum in Winsum. Rietgedekte varianten zijn echter zeldzaam in Winsum, meestal gaat het om huizen met pannendaken of platte daken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.