Introductie

Dit pand maakt deel uit van een wijk in Winsum waar zich veel huizen met Amsterdamse Schoolkenmerken bevinden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Geert Reindersstraat 18, Winsum
Adres(sen) G. Reindersstraat 18
Postcode(s) 9951 CC
Plaats (provincie) Winsum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) P. ten Hoorn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit huis is in 1933 gebouwd in opdracht van de schilder L. Oosterveld door architect Pieter ten Hoorn. Ten Hoorn heeft in dezelfde straat de nummers 2, 8, 10, 12 en 14 ontworpen.

Exterieur

Dit vrijstaande woonhuis staat aan het eind van de Geert Reindersstraat in Winsum, in een uitbreidingswijk van het dorp met daarin vele huizen die min of meer refereren aan de Groninger variant van de Amsterdamse School. Het gaat hier om de integratie van kenmerken hiervan in een verder heel conventioneel woonhuis. Karakteristiek zijn het asymmetrische zadeldak dat rechts lager eindigt dan links, de diepe entreeportiek, de prominente schoorsteen, het spel van dakgoten en overstekken, de langwerpige houten bloembak onder de ramen van de eerste verdieping, het gebruik van verschillend getinte bakstenen, evenals de bakstenen sierrand die langs de dakrand is aangebracht. Enkele ramen zijn voorzien van glas in lood.

Interieur

Over het interieur zijn mij geen gegevens bekend.

Links

1. http://winsum-groningen.kadasterdata.nl/geert+reindersstraat/18
2. https://amsterdamse-school.nl/themas/online-bronnen/monumenten-gemeente-winsum/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de aantrekkelijke huizen met Amsterdamse School kenmerken in de uitbreidingswijk van Winsum. Het oogt op het eerste gezicht tamelijk conventioneel, tot je er langer naar kijkt. Prachtig onderhouden!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.