Introductie

Wester-wijk van architect Jantzen, een voorloper van 'zijn' Jeruzalemkerk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gebouw Wester-wijk (Amsterdam), exterieur
Adres(sen) Admiraal de Ruijterweg 148-152
Postcode(s) 1056 GV
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Hervormde kerk
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Ferdinand Jantzen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200676

Achtergrond

Wester-wijk is de naam van een hervormde kapel die deel uitmaakt van een woonblok en nauwelijks als kerk herkenbaar is. Het gebouw is een vroeg werk van Ferdinand Jantzen. Westerwijk werd gebouwd in 1926. Van oorsprong is het het wijkgebouw van de Nederlands Hervormde Petruskerk in Sloterdijk. De kerkzaal was de voorloper van de een aantal jaren later gebouwde Jeruzalemkerk, de eveneens door Jantzen gebouwde prachtige kerk in Amsterdam west.

Op 22 maart 1920 werd de grond, die behoorde tot de gemeente Sloten, gekocht van de Electrische Spoorwegmaatschappij. De gemeente Sloten gaf vlak voor de overname door Amsterdam toestemming om de rooilijn van de achtergevel te overschrijden. Hierdoor kon er aan de achterkant een grote zaal worden gebouwd. Het totale bouwterrein was 21 meter breed en moest bebouwd worden met huizen van tenminste 8,5 meter breed (de zogenaamde Slotense regel). Een bijzondere maat, omdat de huizen in Amsterdam maar 6 meter breed mochten zijn.

Exterieur

Jantzen ontwierp het gebouw in de Amsterdamse School-stijl. Kenmerkend is de symmetrische opzet van de gevel. Op de begane grond zien we stoere uitgehakte natuurstenen blokken en abstracte ornamenten met de naam van het gebouw. Links en rechts van de hoofdingang naar de begane grond bevinden zich diepe portieken met een stenen trap naar de verdiepingen. Daarboven verheft zich de bakstenen gevel met vier etages, links en rechts een accent waarin een luik met mooi smeedijzer en een hijsbalk. In het midden op de bovenste verdieping een balkon met hoge bakstenen borstwering. De kozijnen zijn bijzonder gedetailleerd vormgegeven met onder meer laddervensters.

Interieur

Het interieur is opmerkelijk door de glas in lood ramen en wordt hier besproken.

Recente ontwikkelingen

De kerkzaal is voor officiële kerkelijke vieringen van de Ned. Herv. Kerk buiten gebruik geraakt rond 1970. Tegenwoordig is het gebouw een pioniersplek van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA), die hier ook twee keer per maand een zgn lunchviering organiseert. Een pioniersplek is een experimentele geloofsgemeenschap waarin nieuwe vormen van kerkzijn worden uitgeprobeerd. De bewoners van de woningen in het gebouw Westerwijk zijn bezig om aan hun samen leven op die plek inhoud te geven. Verder wordt het gebouw nog actief gebruikt voor diverse buurtvoorzieningen, bv wijkmaaltijden en kinderopvang.

Links

1. http://www.westerwijkamsterdam.nl/
2. https://www.reliwiki.nl
3. http://www.opdekaart.amsterdam.nl
4. http://020apps.nl/1850-1940/Admiraal_De%20Ruijterweg/148-152

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam er toevallig langs op een zonnige zondag toen er net een dienst was geweest en ik raakte onder de indruk van het gebouw. De zo goed als onbekende glas in lood ramen in de kerkzaal mag geen liefhebber van interbellum stijlen zich laten ontgaan.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.