Introductie

Met een kloeke hand getekend door Zietsma, een van de voormalige medewerkers op de broedplaats van bureau Baanders.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gebouw voor de Bloembollencultuur, Heemstede
Adres(sen) Leidsevaartweg 1
Postcode(s) 2106 NA
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bloembollenbedrijf
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 508453

Achtergrond

Na een inzinking door de eerste wereldoorlog herstelde de bollencultuur zich krachtig. Die bloeiperiode moest in het gebouw, in feite niets anders dan een 'bollenschuur', tot uitdrukking komen. Ook met de naam wilde men het prestigieuze karakter uitdragen: 'Gebouw voor de Bloembollencultuur'.

Exterieur

Het is een vrijwel symmetrisch gebouw. In het midden een volume van twee bouwlagen met daaraan verbonden twee langgerekte vleugels van één bouwlaag. Die vleugels dienden tot weinig anders dan droog- en pakruimten. In het middendeel bevonden zich de kantoren. Het gebouw is gesitueerd op een lang en smal terrein, gelegen tussen een spoorlijn en een rustige doorgaande weg.Het gaat hier om een wat strakke variant van de Amsterdamse school. De sterk horizontale opzet en uitwerking van het plan verraadt misschien de invloed van Frank Lloyd Wright. Fraaie en expressieve baksteenarchitectuur. In 1926 voegde Zietsma een bakstenen omheining aan het complex toe.

Interieur

In het centrale deel zijn nog enkele oorspronkelijke delen terug te vinden. Schitterende raampartij in het trappenhuis.

Recente ontwikkelingen

De beide vleugels worden vrijwel niet gebruikt. De eigenaar, die ik sprak, wenst het geheel te exploiteren als bedrijfsverzamelgebouw. In het centrale deel zijn enkele bedrijfjes in de creatieve sector gehuisvest.

Links

1. http://www.hv-hb.nl/topic-Heemstede_Leidsevaartweg_1_De%20Bulb/
2. https://www.monumenten.nl/monument/46452

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Geen speciale connectie. Ik kende het gebouw al vele jaren, maar wist niet waarvoor het diende. Volgens de eigenaar was Zietsma ooit medewerker van Dudok. Daar vond ik echter geen aanwijzingen voor.

Zietsma ontwierp in de jaren 20 woningen aan de Churchillaan en aan de Amstelkade in Amsterdam. Later werd hij kennelijk een adept van de Delftse school, toen hij in die stijl ergens een burgemeesterswoning tekende.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 3 mei 2016 om 19:33:

Wanneer een eerder toegevoegd object op de homepagina in de spotlights wordt gezet, roept dit mij nog wel eens een "oh ja-moment" op. Dus meteen maar even de serie aangevuld met eerder gemaakte foto's.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.