Introductie

De vormentaal van deze Bolswardse Gasthuiskerk is verwant aan de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gasthuiskerk, Bolsward
Adres(sen) Gasthuissingel 33
Postcode(s) 8701 BL
Plaats (provincie) Bolsward (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde kerk
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Jacob van der Veen, Ane Nauta
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1929
Huidige eigenaar Protestantse Kerk Nederland
Huidige functie Kerk
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Deze (voormalige gereformeerde) kerk met bijbehorende pastorie (Nanne Reynstraat 1) aan de Gasthuissingel in Bolsward werd in 1929 gebouwd in zakelijk expressionistische architectuur naar ontwerp van J.H. van der Veen en Ane Nauta. Wat het aandeel van ieder van de architecten is, is vooralsnog onduidelijk. De kerk sluit in mijn ogen meer aan op de vormentaal van Van der Veen dan Nauta.

Exterieur

De kerk staat in een wijk met merendeels twintiger en dertiger jaren huizen. Het gaat om een kruiskerk opgetrokken in gele baksteen en voorzien van peervormige dakruiter op de kruising. De voorzijde bestaat uit een puntgevel met smalle en hoge verticale ramen. De zijkanten zijn uitgebouwd als een apsis en hebben grote glas in lood ramen. Het geheel wordt omgeven door een gemetselde muur waarop een zwart smeedijzeren hek met kleine rode bollen is aangebracht. Het gebouw als geheel is gematigd expressief van karakter en heeft verwantschap met de latere Amsterdamse School.

Interieur

Het interieur is in 2017 grondig gemoderniseerd om de kerk voor meerdere soorten gebruik geschikt te maken. De oorspronkelijke kerkbanken zijn op de begane grond vervangen door stoelen, maar nog wel op de galerij te vinden. De entree via de vestibule leidt nu rechtstreeks naar het altaar. Voorheen was er in het midden geen pad, maar moesten deuren links en rechts in de vestibule gebruikt worden om in de kerkzaal te komen. De kerkzaal heeft in de hoeken verticale houten ornamenten, waarvan de vormentaal aansluit bij de Amsterdamse School. De oorspronkelijke decoratie van het gewelf is nog te zien in het centrum van het gewelf, vermoedelijk een luchtrooster. De ramen zijn voorzien van glas in lood in diverse pasteltinten. Op de verdieping is sprake van glas in lood met oranje accenten. Het orgel is in 1954 gebouwd door de firma Fonteijn & Gaal (Amsterdam/Rotterdam).

Recente ontwikkelingen

Zoals hierboven al aangegeven is de kerk na een grondige renovatie in september 2017 feestelijk heropend.

Gebruikte bronnen

1. Peter Karstkarel, Sierlijk Bouwen. Jugendstil en Amsterdamse School in Friesland, 1900-1940 (Friese Pers/Noordboek, 2011).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gasthuiskerk_(Bolsward)
2. http://reliwiki.nl/index.php/Bolsward,_Gasthuissingel_33_-_Gasthuiskerk
3. https://gereformeerdekerken.info/2017/09/02/gasthuiskerk-bolsward-gerenoveerd/
4. http://gasthuiskerk-bolsward.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik dank de Gasthuiskerk voor de enthousiaste ontvangst toen ik één dag voor de heropening langs de kerk liep en vroeg of ik binnen mocht kijken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.