Introductie

Garage naar ontwerp van de architect B.K. Dertien, die ook in het rijtje 'architecten van de Groningse Amsterdamse School' is te plaatsen. "Anders dan in andere middelgrote steden, waar het vaak een éénling was die er de Amsterdamse School op de kaart zette, waren het in Groningen meerdere namen die gezamenlijk de beweging vorm gaven. Berend Jager, Willem Reitsema, Egbert Reitsma, Siebe Bouma, E. van Linge, J.A. Boer, Kuiler & Drewes en Albert Wiersema zijn enkele van de meest voorkomende namen." (bron: SPQA)

Specificaties

Officiële of officieuze naam Garage, Holwierde
Adres(sen) Hoofdweg 60
Postcode(s) 9905 PD
Plaats (provincie) Holwierde (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Busbedrijf Scheper & Mulder
Oorspronkelijke functie Garage
Betrokken architect(en) B.K. Dertien
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Holwierde ligt ten noorden van Appingedam. Voor de plaatselijke busondernemer Scheper werd een stalling voor de bussen gebouwd. Een archieffoto opgenomen in het boek Versteende Welvaart laat zien hoe het gebouw er oorspronkelijk uit zag. De meeste details zijn verloren gegaan en het gebouw is wit geverfd.

Exterieur

Architect Dertien was dol op afgeronde hoeken, en ook in dit ontwerp laat hij dit weer zien.

Recente ontwikkelingen

Helaas zijn veel originele kenmerken verloren gegaan. Het baksteen gaat nu schuil achter een laag witte verf, en het venster boven de entree is verdwenen, evenals de voor Dertien zo kenmerkende sierkrul in de top.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is moeilijk om Holwierde überhaupt te vinden, maar als je er eenmaal bent en dit gebouw bekijkt maakt dat veel goed.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.