Introductie

Een kruisbestuiving tussen de Amsterdamse School en het Nieuwe Bouwen?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Fabriekspand Mercurius, Wormer
Adres(sen) Veerdijk 32
Postcode(s) 1531 MS
Plaats (provincie) Wormer (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Koninklijke Pellerij Mercurius
Oorspronkelijke functie Fabrieksgebouw / Productiegebouw
Betrokken architect(en) Mart J. Stam
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1919 - 1921
Huidige eigenaar (staat te koop)
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 522175

Achtergrond

De Zaanstreek vormt een zeer oude industriestreek. In Wormer, langs de Zaan, ligt een concentratie van pakhuizen en fabriekspanden. Een waar pareltje is het rijksmonument Mercurius dat in feite multifunctueel was: zowel opslag als verwerking van graan en tevens herbergde het schaft- en kleedlokalen.

Exterieur

Het forse gebouw maakt door de zorgvuldige gevelindeling en de combinatie van beton met baksteen en de art deco-versieringen toch een elegante indruk. Art deco-elementen zijn zeldzaam in de Nederlandse architectuur. Opvallend is de wijze hoe bakstenen ornamenten verwerkt zijn met het beton.

De lange en symmetrische gevel aan de Zaan maakt geen massieve indruk omdat deze in meerdere – verticale – elementen is opgedeeld. Bij de hoeken is aandacht besteed aan de invulling. Hoge elementen van baksteen worden bekroond door puntvormige art deco-elementen de trapsgewijs verdiept liggen in het beton. Ook de betonnen zuilen op de hoeken zelf worden naar boven toe bekroond door elegante korte ronde zuiltjes welke aan de top in baksteen zijn gevat.

Het gebouw telt in totaal vier hijsbalken waaronder – op drie etages – dubbele deuren liggen al dan niet voorzien van een laadbalkon. Tenslotte mogen genoemd worden de twee vlaggenstokken die een frivole ijzeren voet hebben en die verder geheel van metaal zijn met mastknoppen in oranje kleur.

Interieur

Wat het inwendige betreft, moeten de paddenstoelvloeren in gewapend beton genoemd worden. Door deze ruimtebesparende bouwwijze zijn vlakke vloeren met een grote overspanning mogelijk.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is in de periode 1995-1997 door Jan Boot gerestaureerd. Het pand was van 1997 tot 2014 in gebruik als archeologisch depot van de provincie Noord-Holland en staat nu te koop voor een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/522175/fabriekspand-mercurius/wormer/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is een erg bekend gebouw.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.