Introductie

Nieuw: interieurfoto's van een van de stijlvolle appartementencomplexen van de hand van architect Warners.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Etagehuis Parkwijk, Amsterdam
Adres(sen) Waldeck Pyrmontlaan 20
Postcode(s) 1075 BX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Amsterdamsche Mij. tot Exploitatie van Etagewoningen (AMEE)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) F.A. Warners
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922 - 1923
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Op 15 december 1922 wordt een vergunning verleend aan de N.V. Amsterdamsche Mij. tot Exploitatie van Etagewoningen (AMEE), als eigenares van een terrein gelegen aan de Waldeck Pyrmontlaan, voor het oprichten van een perceel met bestemming daarvan tot zeventien woningen. Parkwijk zou het enige vrijstaande 'flatgebouw' worden dat Warners heeft gebouwd. Behalve voor het exterieur, heeft Warners ook ontwerpen voor het interieur gemaakt.

Er zijn tekeningen bewaard gebleven van gemeenschappelijke ruimten zoals de 'hall', de entree en het trappenhuis, maar tevens heeft Warners enkele (delen van) appartementen ontworpen, zoals een hall, entree en werkkamer voor mr. Kleiweg de Zwaan en een haard voor mr. Hendriks. Eind 1939 wordt er met het oog op dreigende luchtaanvallen op verzoek van de bewoners een schuilkelder in het gebouw gerealiseerd. De schuilkelder wordt in het souterrain aan de achtergevel aan de Saxen Weimarlaan gebouwd.

Exterieur

Het gebouw ligt tussen de Waldeck Pyrmontlaan (voorgevel) en de Saxen Weimarlaan (achtergevel) in het zogeheten Willemspark. Het omvat zestien etagewoningen, verdeeld over vier verdiepingen. In het souterrain zijn een conciërgewoning, kelders, een rijwielbergplaats en een garage voor vier auto's ondergebracht.

De voorgevel van Parkwijk bestaat uit één massief middenblok, onderbroken door een opvallende ingangspartij, en twee verlaagde zijblokken. Boven de voordeur in schitterende Amsterdamse School letters het woord 'Parkwijk'. Het uit gele bakstenen opgetrokken geheel is gebouwd op een roodroze plint die het souterrain beslaat en bij het middendeel hoger opgetrokken is, waardoor het een overgang vormt met de entree. De ramen in de verschillende blokken bevinden zich op dezelfde middenlijnen, maar zijn op een andere manier vormgegeven. Het middendeel kent grotere raampartijen waarbij er, behalve boven de ingangspartij, een verticale roedeverdeling is toegepast. In de linker en rechter gevelpartijen zijn kleinere vensters geplaatst met horizontale roeden. De gevel aan de Saxen Weimarlaan wordt zelden afgebeeld. Ook deze kent een middendeel en twee zijdelen, echter in gelijke hoogte. Aan deze kant bevinden zich langwerpige kozijnen, die regelmatig over de gevel zijn verdeeld. De overgang naar de zijdelen wordt gevormd door kleine golf.

Interieur

Het 'flatgebouw' werd voorzien van de modernste gemakken, zoals elektrisch licht en personen- en goederenliften. In de gemeenschappelijke ruimten treffen we elementen die ook in andere gebouwen van Warners zijn aangebracht. Het gaat om zorgvuldig bewerkte houten lambriseringen, vloertegeltjes (krakelingen en kleine vierkante) in verschillende patronen, evenals grijszwart natuurstenen trappen. Er zijn veel overeenkomsten met het interieur van etagehuis Oldenhoeck in Amsterdam.

Uniek voor Parkwijk zijn de hoogglanstegels (groen in diverse schakeringen en zwart) op de wanden van de entree en de beide lantaarns die aan gietijzeren draden in de entree hangen, bekroond door een gietijzeren ornament. Links van het centrum van het gebouw ligt het trappenhuis. Een lichtschacht naast de trap voorziet deze van daglicht. De zeer ruime overlopen waarop de trappen uitkomen worden aan de andere zijde eveneens via een lichtschacht van daglicht voorzien. Per verdieping is sprake van vier appartementen, twee aan de voorzijde, twee aan de achterzijde. De appartementen zijn zoals gebruikelijk bij Warners zeer ruim met zeven tot tien kamers en een oppervlakte tussen de 180 en 240 m2. Appartementen op de belétage hebben zelfs een inwendige trap naar het souterrain met tuin aan de zijkant. Hier en daar is in de appartementen sprake van gekleurde glas in lood raampjes aan de kant van de lichtschachten. De oude lift is nog in tact. Opvallend zijn verder de postvakjes achter de voordeur, van bloedrode metalen deurtjes voorzien.

Recente ontwikkelingen

Beneden woont zoals vroeger de huismeester. In tegenstelling tot de verwachting gaat het niet om koopappartementen, maar worden zij verhuurd. Een enkele keer is een interieur op Funda te zien.

Gebruikte bronnen

1. Annet Pasveer, F. A. Warners (1888-1952); pionier van het etagehuis, (Bonas Rotterdam, 2004).
2. Annet Pasveer, F.A. Warners - Architect (Architectura et Natura, 2017)

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/6d87d064-a42f-59c5-a194-82c590668471
2. http://www.rappange.com

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Stijlvol pand in de mooiste wijk van Amsterdam. Het interieur staat niet afgebeeld in het prachtige boek van Annet Pasveer.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.