Introductie

Voormalige Rooms-Katholieke lagere school.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Engelbewaarderschool, Amstelveen
Adres(sen) Amsterdamseweg 24
Postcode(s) 1182 HD
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Sint Annaparochie
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) J.P.L. Hendriks (1929 en verbouwing 1931); H.C.M. van Beers (1929); en Herman van der Bijl (verbouwing 1931)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Gemeente Amstelveen
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer MIP 007844

Achtergrond

Het complex – in samenhang met de H. Annakerk en de pastorie ligt aan het begin van de Amsterdamseweg nabij de oude kern van Amstelveen. De stichting en de bouw van deze RK lagere school onder de naam H. Engelbewaarderschool vindt plaats op initiatief van de St. Anna-parochie na de voltooiing van de bouw van de kerk en pastorie. De school wordt in 1931 met twee lokalen uitgebreid naar ontwerp van Hendriks en Van der Bijl, waardoor deze een L-vormige plattegrond verkrijgt. In tegenstelling tot de oorspronkelijke opzet worden deze lokalen voorzien van een schilddak. In 1955 wordt in de noordgevel het aantal vensters aanzienlijk vergroot.

Exterieur

De entree bevindt zich aan de zijde van de Amsterdamseweg ter plaatse van het ingesprongen hoekpunt van de L-vormige plattegrond. De entree wordt geaccentueerd door een torenachtige bouwmassa met een hoge schoorsteen; voor de toegangsdeur bevindt zich een betonnen luifel, die deels rust op een gemetselde kolom waarvan de bovenste vijf lagen bekleed zijn met tegels in wit en blauw. Alle ramen zijn uitgevoerd in metalen profielen en de deuren in hout. Rondom het terrein van de school is een afscheiding geplaatst van metselwerk van ca. 14 lagen hoog met daarop een smeedijzeren hekje en ter plaatse van de entree een dubbel draaibaar hek van dezelfde hoogte.

Interieur

De laatste jaren is het complex niet meer in gebruik als school maar dient het als kantoor en werkplaats. Het interieur van de v.m. school is volledig verbouwd; alleen in de gang en de hal bevinden zich nog oorspronkelijke elementen.

Gebruikte bronnen

1. Redengevende beschrijving gemeentelijk monument H. Engelbewaarderschool, Amsterdamseweg 24, Amstelveen

Links

1. http://www.amstelveen.nl/web/Wonen-en-Leven/Wonen-verbouwen-en-vergunningen/Monumenten/Overzicht-monumenten.htm

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben werkzaam als adviseur monumenten bij de gemeente Amstelveen. Gebouw is een gemeentelijk monument.

Ingezonden door: Willemijn Paijmans

Willemijn Paijmans Adviseur monumenten bij de gemeente Amstelveen.

Reacties

geplaatst door Frans Roël op 1 maart 2015 om 21:00:

Om misverstanden te voorkomen, de uitbreiding van 1931 is van Hendriks en Herman van der Bijl. Naar mijn mening is het interieur nog vrijwel volledig intact, dit in afwijking van wat hierboven is vermeld. Er is geen sprake van een schilddak bij de uitbreiding van 1931, wel ontbreekt de betonnen 'kraag'.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.