Introductie

Deze woning is in het oeuvre van Berend Jager een wat atypisch ontwerp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Emmastraat 4, Baflo
Adres(sen) Emmastraat 4
Postcode(s) 9953 RA
Plaats (provincie) Baflo (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Berend Jager
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit woonhuis in Baflo heb ik niets kunnen vinden, behalve de naam van de architect, Berend Jager. Jager was vooral actief in Uithuizen en Usquert en bouwde een kerk in Kantens. Voor zover ik kan nagaan is dit zijn enige woning in Baflo.

Exterieur

Het ontwerp van dit huis is binnen het oeuvre van Jager een uitzondering. Zijn bouwwerken zijn over het algemeen vrij hoekig van karakter, met horizontale lijnen en slechts een enkele ronde vorm. In Baflo gaat eigenlijk alle aandacht naar de dominerende kap met oranje dakpannen. De kap bestaat uit twee haaks op elkaar aansluitende spitsboogvormen. De ingang is gelegen in de zijgevel, onder een luifel van grindbeton. Deze zijgevel is goed zichtbaar vanuit de Willem de Zwijgerstraat. Grindbeton is verder te vinden in de vaste bloembak die onder de verdiepingsramen van de voorgevel is aangebracht, evenals boven de erker links in de voorgevel. De voor- en achtergevel krijgen extra accenten door stoere, schuin aflopende steunberen op de begane grond. Verder is er sprake van eenvoudige versieringen op de overgang van begane grond naar verdieping en in de top van de zijgevel. Langs de dakranden en in de toppen van de gevels is sprake van patronen in het metselwerk.

Recente ontwikkelingen

Op de afbeeldingen in het boek Versteende Welvaart uit 2007 is te zien dat de hoofdkleur van de kozijnen wit was met enkele donkergroene of donkerrode elementen. Inmiddels is op de meeste plaatsen sprake van donkergrijs in combinatie met fel oranje voor de bewegende delen. Deze kleurstelling past bijzonder goed bij het huis. Of het teruggaat op de oorspronkelijke kleuren is mij niet bekend.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een opvallend mooi huis in het oeuvre van architect Jager, vooral door de manier waarop de kappen zijn gecombineerd.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Harco vM op 22 oktober 2018 om 11:31:

Mooi pand! Ik vraag me wel af waarom de kozijnen van de (linker?)zijgevel niet meegenomen zijn met de rest van het schilderwerk.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 2 november 2018 om 16:43:

Vraag ik mij ook af. Wellicht dat de kozijnen van de voorgevel op enig moment ook grijs en oranje worden gelakt.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.