Introductie

Eén van de fraaie gebouwen met Amsterdamse School-trekjes die Bedum rijk is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Emmalaan 7, Bedum
Adres(sen) Emmalaan 7
Postcode(s) 9781 EA
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Karst Zevenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit vrijstaande woonhuis met winkel uit 1930 is gebouwd in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse School. Het is karakteristiek voor de huizen die in de dertiger jaren in het uitleggebied Nieuw Bedum door met name Albert Wiersema en Karst Zevenberg werden gebouwd. De opdracht was afkomstig van melkcontroleur Albert Dijk. In het in 2017 verschenen boek over Wiersema werd het pand aan Wiersema toegeschreven en werd als opdrachtgeefster mej. M. Postma genoemd. Tijdens het onderzoek voor het in 2018 verschenen boek over Zevenberg bleek de toeschrijving echter niet te kloppen. Omdat de huisnummering en in een enkel geval zelfs de straatnaamgeving in Nieuw Bedum is gewijzigd, moest aan de hand van bestektekeningen worden achterhaald welk ontwerp van welke architect is. Zodoende bleek ook dat de opdracht van mej. Postma aan Wiersema het ontwerp van Emmalaan 11 (1933) betrof en niet van Emmalaan 7. Ook de naam van Albert Dijk kwam naar voren.

Exterieur

Het huis staat precies daar waar de Ludgerstraat samenkomt met de Emmalaan. In deze as staat een schoorsteen die vanaf de grond omhoog reikt, als een baken. Op de twee aanliggende dakvlakken zijn tegen die schoorsteen aan dakkapellen geplaatst. Het pand is vierkant en wordt gekenmerkt door een forse dakoverstek. Het schilddak met oranje pannen buigt onderin licht naar beneden. Opvallend zijn verder de erkers in de west- en zuidgevel, de uitgemetselde bloembakken, de gesinterde baksteen en de variatie in metselverbanden.

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School in Bedum. Wandelroute (VVV Bedum, 2016).
2. Bertus Fennema en Marienus Beukema, Albert Wiersema 1895-1966. Architect te Bedum (NoordPRoof producties, 2017).
3. Bertus Fennema en Marienus Beukema, Voor het voetlicht. Architect Karst Zevenberg (1893-1960), (NoordPRoof producties, 2018).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Om dit pand kan je niet heen door de ligging op het snijpunt van twee straten. Interessant dat de toeschrijving in 2018 wijzigde van Wiersema naar Zevenberg.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.