Introductie

School vernoemd naar Jonkheer Mr. Pieter Jacob Elout van Soeterwoude (1805-1893), een voorman van de Anti-Revolutionairen in de Haagse politiek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Elout van Soeterwoudeschool (v.m.), Amsterdam
Adres(sen) Speerstraat 6
Postcode(s) 1076 XN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Vereeniging School met den Bijbel te Sloten en Overtoom
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Ernst Roest
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Middelbare School
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze school is ingebed in het iets later door Jan Gratama ontworpen woonblok langs de Olympiaweg, dat elders op deze site staat beschreven. De school stond er al en Gratama moest er omheen bouwen. De voormalige Protestants-christelijke basisschool Elout van Soeterwoude is vernoemd naar Jonkheer Mr. Pieter Jacob Elout van Soeterwoude (1805-1893), een voorman van de Anti-Revolutionairen in de Haagse politiek in de tweede helft van de negentiende eeuw en een voorvechter van gelijkstelling van godsdienstig onderwijs. De school is niet ontworpen door Jan Gratama, maar door architect Ernst Roest, die pas redelijk laat in zijn loopbaan de vormentaal van de verstrakte Amsterdamse School ging toepassen.

Roest bekleedde verschillende functies in gereformeerde schoolbesturen in Amsterdam, en ontwierp daardoor meer protestants-christelijke schoolgebouwen in Amsterdam, zoals de Hoogere Burgerschool (het huidige Sweelinck College) aan de Gabriël Metsustraat. Samen met het een aantal jaren later door Cornelis Kruyswijk ontworpen ensemble van de Willem de Zwijgerkerk, wijkgebouw Moria, een rusthuis en een woningblok vormt de school een protestantse enclave in dit deel van Amsterdam zuid.

Exterieur

De plattegrond van de school is zeldzaam vanwege de trapeziumvorm, het torenachtige trappenhuis en middengang. Het gebouw kreeg zeven klaslokalen en een gymzaal.

Interieur

We komen binnen onder het torenachtige trappenhuis, in het centrum van de gevel, door voordeuren met kloeke houten versieringen. In het portaal vinden we mooie groene en zwarte wandtegels. Eenmaal in de hal ligt het trappenhuis niet voor ons zoals vaak in scholen uit deze tijd, maar we moeten ons omdraaien om de trap op de gaan. Buitengewoon mooie smeedijzeren hekwerken met geheel abstracte motieven en daarboven een houten leuning, slingeren naar boven, afwisselend als twee gescheiden trappen naar een overloop, dan als één trap naar de verdieping, waarna deze afwisseling zich herhaalt naar de tweede en hoogste verdieping. Op de vloeren van de hal en de overlopen ligt granito met een brede zwarte band. Het geheel is ingetogen en sober van kleur. We zijn nog een stuk verwijderd van de kleurige trappenhuizen die iemand als Kruyswijk ontwierp voor bijvoorbeeld de Aeneas Mackayschool in de nabijgelegen Titiaanstraat.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is nog steeds in gebruik als school, momenteel als het Winford College voor voortgezet onderwijs.

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympia_%28Amsterdam%29
2. http://020apps.nl/1850-1940/Speerstraat/6

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het oeuvre van Roest in de stijl van de late Amsterdamse School is klein - zijn gebouwen uit die tijd verdienen het om bekeken en bestudeerd te worden. Het trappenhuis in deze school is zeer origineel van vormgeving.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.