Introductie

Allen met deze naam al is dit een plek op de site waard.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Electraboerderijtje, Zuurdijk
Adres(sen) Electraweg 21
Postcode(s) 9883 TB
Plaats (provincie) Oldehove (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Boerderij
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonboerderij
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509452

Achtergrond

Deze boerderij ligt dichtbij het gemaal Electra aan het Reitdiep. De architect van het Electraboerderijtje – W.Reitsema Tzn – was ook (samen met Nienhuis) de architect van dit gemaal. Dit gemaal werd eerder ontworpen en gebouwd (1918-1920) dan de boerderij.

Exterieur

Evenals de villaboerderij Hayemaheerd, in het nabije Ewer, is deze villaboerderij ook ontworpen door W. Reitsema Tzn. Beide boerderijen zijn ook in hetzelfde jaar gebouwd. Beide hebben ook hetzelfde opvallende stijlkenmerk zoals de dominante hoge schoorsteen met het bouwjaar erop. Ook in het Electraboerderijtje is de schoorsteen asymmetrisch in de gevel geplaatst.

Links van deze schoorsteen een bloemenbak onder een groot venster met een vierruits zijlicht. Rechts van de schoorsteen een loggia met een betonnen zitbank. Al deze elementen liggen op de zuidgevel welke verder wit gepleisterd is en een hoog trasraam heeft.

De voordeur ligt in de westgevel, kenmerkend is het trasraam dat naast de voordeur trapsgewijs hoog oploopt.De oostgevel heeft een hoog trasraam met een uitbouw van gesinterd donkerpaars steen. Vensters hebben een roedeverdeling en hebben – evenals alle andere – stalen kozijnen.

De schuur had oorspronkelijk een rieten dak, maar bestaat nu uit golfplaten. De zuidelijke kopse kant heeft nog de oorspronkelijke pannen: oranje tuiles du nord, deze sieren ook het woonhuis. Het woonhuis ligt direct tegen de schuur aan en mist dus de hals. We spreken daarom van een kop-rompboerderij.

Recente ontwikkelingen

De agrarische functie is verdwenen, het is nu een woonboerderij. De dakkapel is van recente datum.

Gebruikte bronnen

1. Anja Renders, Versteende Welvaart (Groningen, uitgeverij Noordboek), p. 52-53.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/47025

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.