Introductie

Amsterdamse Schoolarchitect, of niet? De architect Lourens Krook ontwierp in Zwolle in een kort tijdbeslag vier scholen in verschillende stijlen. Naast de Elbertsschool zijn dit de stilistisch hieraan verwante Hobbemaschool (Hobbemastraat 1, 1929), Gymnasium Celeanum (Veerallee, 1930) in een stijl verwant aan Berlage, en de Ambachtsschool (Mimosastraat, 1933-1934) in de stijl van het Nieuwe Bouwen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Elbertsschool, Zwolle
Adres(sen) Veemarkt 34-40
Postcode(s) 8011 AP
Plaats (provincie) Zwolle (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Zwolle
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Lourens Krook
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Gemeente Zwolle
Huidige functie Atelier / Werkplaats
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer ZLG00679

Achtergrond

Deze school is gebouwd naar een ontwerp van architect Lourens Krook (1865-1944), die in Zwolle werkzaam was als directeur van het Bureau Gemeentewerken. Het heette, voordat het de huidige naam kreeg, School twaalf. De hoofdingang was destijds aan de Lijnbaan 103. De school is genoemd naar de bekende Zwollenaar Willem Anthonie Elberts. Het huidige adres is Veemarkt 34-40.

Exterieur

De school wordt niet meer als zodanig gebruikt. Het staat wat verloren in een nieuwe (vernieuwde) woonwijk. Het is een mooi plastisch vormgegeven complex, met trappenhuizen die door halfronde gevels omsloten worden.

Recente ontwikkelingen

In het gebouw zijn ateliers ondergebracht voor professionele kunstenaars. Deze worden toegewezen via Stichting Ateliers Zwolle.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Elbertsschool
2. https://www.geopoort.nl/hyperlink/Erfgoed/ZLG00679.pdf
3. https://erfgoed.zwolle.nl/monumenten/overige-monumenten/voormalige-elbertschool
4. http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/6254

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik heb geen band met dit object; ik kwam het tegen bij mijn speurtocht op het internet.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.