Introductie

Ga voor nummers 8 en 10 staan en zoek de verschillen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Eerste Weteringplantsoen 8, Amsterdam
Adres(sen) Eerste Weteringplantsoen 8 8
Postcode(s) 1017 SK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het dubbele pand aan de Eerste Weteringplantsoen 8 en 10 is afkomstig uit 1883 en ontworpen door J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk. Het linker gedeelte (nr. 8) is echter verbouwd, waarbij het Neorenaissancistische gevel Amsterdamse School-trekjes kreeg. De datum van de verbouwing is in ieder geval niet voor 1920. In het bouwdossier uit het bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam m.b.t. de verbouwing dat jaar door D. Timman in opdracht van eigenaar W. Oosten jr., is op de tekening geen sprake van bijv. de erkerbouw of verandering van de toegang tot de woning.

Exterieur

We zien hier een aantal overduidelijke Amsterdamse School-elementen. Allereerst de toegang, met een fraai afgewerkte houten toegangsdeur met sierlijke ijzeren handvatten en kleine venstertjes (met aan de binnenkant traliewerk) aan weerszijde. Boven de deur zit een groot halfrond kozijn met taps toelopende roedeverdeling en een soort verticaal pseudo-sluitwerk ertussen. Groen-geel-zwarte tegels complimenteren de entree.

Het traliewerk voor de kelderramen heeft nu een strakke symmetrische ruitvorm, terwijl dat eerder (zoals bij nr. 10) krullerig van vorm was. De erker met balkonnetje erboven heeft met z’n sierlijk houtwerk AS-trekjes, dat doet denken aan dat van de villa’s van Blaauw in Park Meerwijk. Op meerdere plekken zijn glas-in-loodramen te vinden.

Interieur

In 2004 is het pand van binnen gesloopt met uitzondering van de met marmer beklede vestibule, de trap, de schouw in de voorkamer op de eerste verdieping en de bovenstukken van de twee schouwen op de bel-etage. De trap is later wel gewijzigd maar is tussen de bel-etage en de eerste verdieping nog voorzien van houten balusters en verder van smeedijzeren balusters.

Recente ontwikkelingen

Dit pand is een van de 12 panden die lange tijd eigendom van de gemeente Amsterdam waren en begin 2016 te koop werden gezet. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ca. 150 panden, waarvan het geen maatschappelijk of gemeentelijk doel dienen dat ze in handen van de gemeente zijn, in de verkoop gaan.

Gebruikte bronnen

1. Bouwarchief Amsterdam, Stadsdeel Centrum.

Links

1. https://aanbodvastgoed.amsterdam.nl/objecten/kantoorruimte/
2. http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-49758648-eerste-weteringplantsoen-8/
3. https://www.youtube.com/watch?v=kTpiaw5Vi3M

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik liep er toevallig langs. Die deur springt er in dit rijtje 19e eeuwse panden direct uit.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.