Introductie

Van dit huis is weinig bekend, maar soms is het genoeg om gewoon te kijken!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Eekmolenweg 1, Wageningen
Adres(sen) Eekmolenweg 1
Postcode(s) 6703 AK
Plaats (provincie) Wageningen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0289/WN088

Achtergrond

Van dit huis, dat particulier wordt bewoond, heb ik geen andere informatie kunnen vinden dan het jaartal 1928 en de vermelding dat het een gemeentelijk monument betreft. Het bevindt zich in een straat waarin meerdere huizen met bescheiden Amsterdamse School-kenmerken staan (met name de nummers 3 t/m 13), maar geen ervan is zo apart als dit huis.

Exterieur

De Amsterdamse School kenmerkt zich vaak door zeer creatieve daken. Er zijn huizen met hoge puntdaken, tentdaken en zelfs huizen die aan een theemuts doen denken (Delfzijl). Meestal gaat het om huizen met dakpannen. Soms rietgedekt. Dit huis met een huifvormig dak en links een uitbouw met een spitsboogvormig dak, is gedekt met echte leistenen.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Wageningen&oldid=49159707

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Is dit Amsterdamse School? Vanwege het fantasievolle, haast organische dak, zou ik zeggen van wel. De rest van het huis is herkenbaar twintiger/dertiger jaren. In de lijst van huizen met bijzondere daken scoort dit huis wat mij betreft zeer hoog.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.