Introductie

De dubbele dienstwoning geïntegreerd met de kademuur bij het Olympisch Stadion.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Dubbele dienstwoning Olympisch Stadion, Amsterdam
Adres(sen) Stadionplein 32 en 34 32
Postcode(s) 1076 CM
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Dienstwoning, Stadion of sportveld
Betrokken architect(en) Jan Wils
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Twee-onder-één-kapwoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 451753

Achtergrond

Exterieur

Deze woningen liggen aan de Stadiongracht en maken deel uit van het Olympisch Stadion-complex. Deze huizen hebben enkele Amsterdamse School-kenmerken zoals een lessenaardak, de roedenverdeling van de vensters in kleine ruitjes en hoog opgemetselde schoorstenen, met name aan de noordoostzijde (de andere kant dan die van de gracht) staat op de hoek een markante smalle en hoge schoorsteen. De gevel aan de kant van de gracht vormt één geheel met de kademuur. De buitendeuren zijn nog in originele staat zoals Jan Wils die ontwierp. Verder kan de architectuur als zakelijk-expressionistisch gekenmerkt worden en sluit aan bij de architectuur van het Olympisch Stadion die een mengsel is van zakelijk-expressionisme en Amsterdamse School-kenmerken. Deze woningen worden ook wel de zuidelijke dienstwoningen genoemd als tegenhanger van het noordelijk gelegen portiershuisje (Olympiahuisje). Dat wordt niet meer bewoond en kan voor kleinschalige evenementen gehuurd worden.

Links

1. http://www.rijksmonumenten.nl/monument/451753/olympisch+stadion+dubbele+dienstwoning/amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Fiets er vaak langs.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.