Bij de hoofdingang van de school een sculptuur van de Heemsteedse beeldhouwer Hendrik van den Eijnde.

Officiële of officieuze naam Dreefschool (v.m.), Heemstede
Adres(sen) Julianaplein 1
Postcode(s) 2101 ZC
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Oorspronkelijke opdrachtgever Dienst Openbare Werken Heemstede
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Cornelis van Gelder
Andere betrokken kunstenaars Hendrik van den Eijnde
Aanvang en oplevering 1930 - 1930
Huidige eigenaar Gemeente Heemstede
Huidige functie Bibliotheek / leeszaal
Soort monument Gemeentelijk monument

Ongeveer gelijktijdig met de aanleg van de Heemsteedse Dreef is de zogeheten Dreefschool gebouwd naar een ontwerp van de Haarlemse architect Cornelis van Gelder. Hij was op dat moment als technisch tekenaar en opzichter bij Openbare Werken in dienst van de gemeente Heemstede en heeft als architect B.N.A. tussen 1920 en 1953 talrijke panden ontworpen in Haarlem en Heemstede. Van Gelder overleed op 20 december 1987 vrijwel anoniem op 87-jarige leeftijd.

Naar de mening van Cornelis van Gelder “eischte deze omgeving [= de Dreef] een enigszins monumentale bouw”. Het schoolgebouw werd uitgevoerd door de plaatselijke firma Gebroeders Van den Putten, die met een bedrag ad 91.970 gulden als laagste van 28 aannemers had ingeschreven. Deze aannemer bouwde naar eigen zeggen “alles met de beste materialen”. De opening van deze derde openbare school in Heemstede, na de Voorweg- en Bronsteeschool, had plaats op 25 augustus 1930.

Het gebouw is op een T-vormig grondplan gebouwd en vertoont vormelementen van de Amsterdamse School. De hoofdmassa en nokrichting liggen evenwijdig aan de lineaire Dreef. Haaks daarop staat een langgerekte bouwmassa, bestaande uit twee lagen, alsmede een kleine kelder en grote zolder. Het samengestelde zadeldak is bedekt met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. Op de torenachtige opbouw met daarop aan vlaggenstok is aan vier zijden een uurwerk aangebracht.

Bij de hoofdingang aan het Julianaplein is een natuurstenen sculptuur aangebracht van de Heemsteedse beeldhouwer H.A. van den Eijnde (1869-1939). Voorstellende een lezend kind dat met de hand een bal op de schouder houdt en met de andere een boek draagt, daarmee spel en educatie verbeeldende. Aan zijn voeten zitten een uil, wijsheid symboliserend, en een eekhoorn als symbool van dartelheid – met het gemeentewapen van Heemstede. Het trappenhuis bevat enkele decoratieve glas-in-loodramen.

Ten behoeve van de wijziging van functie van school naar bibliotheek is het interieur ingrijpend gewijzigd.

Op 11 januari 1976 had een felle brand plaats en werden de toen 203 leerlingen tijdelijk elders ondergebracht. Omdat het aantal scholieren in de daarop volgende jaren zienderogen afnam tot uiteindelijk 24 viel op 13 juli 1984 het doek voor de Dreefschool en kreeg het pand na verbouwing een nieuwe bestemming als huisvesting van de gemeentelijke openbare leeszaal en bibliotheek. Veel lokalen zijn toen uitgebroken ter verkrijging van grote open ruimten. In de voormalige gymnastiekzaal aan de Dreefzijde is de open boekenruimte gehuisvest; de toneelzaal op de verdieping werd als multifunctionele ruimte ingericht. Aan de zuidzijde met een halfronde erker is de lees- en computerzaal gevestigd.

1. http://hv-hb.nl/topic-144/
2. https://ilibrariana.wordpress.com/2012/02/15/bibliotheekgebouw-heemstede/

Het gebouw vertoont niet veel kenmerken van de Amsterdamse School. Maar de prachtige blauwe uurwerken trekken alle aandacht. Mooi dat ook het beeld van Van der Eijnde, naast de ingang bewaard is gebleven.