Introductie

Het staat te koop voor slechts €129.000, dit compacte huis in kubistisch-expressionistische bouwstijl. Koopie!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Dr. D. Bosstraat 3, Winschoten
Adres(sen) Doctor D. Bosstraat 3
Postcode(s) 9671 CC
Plaats (provincie) Winschoten (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jan Kruijer, Klaas Visker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1937
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 521761

Achtergrond

Dit vrijstaande woonhuis in de uitbreidingswijk van Winschoten werd in 1937 door het architectenduo Kruijer/Visker ontworpen voor Michele Emilio Proverbio, een uit Italië afkomstige archeoloog, en zijn vrouw Hindrika Anna Titia Zuidema, pianiste, geboren te Winschoten. Zij waren op 8 april 1935 in Winschoten in het huwelijk getreden.

Het huis is tot rijksmonument verklaard als voorbeeld van een woonhuis uit 1937 in de provincie Groningen in een Zakelijk Expressionistische stijl; vanwege de opvallende vormgeving en detaillering; vanwege de vrij hoge mate van architectonische gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur; als opvallend voorbeeld van het oeuvre van de architecten Kruijer en Visker.

Exterieur

Het gaat om een compact huis in kubistisch-expressionistische bouwstijl. Kruijer ontwierp in de jaren dertig in onder meer de Pekela's en Noordbroek meerdere huizen in deze stijl. Een aantal daarvan is ook op Wendingen te zien. Deze stijl laat een versmelting van expressionistische en functionalistische uitgangspunten zien. Daarnaast ontwierp hij in deze tijd huizen die ofwel meer aansloten op de Groninger variant van de Amsterdamse School, ofwel meer traditioneel van karakter waren. Ook de meer traditionele huizen hadden vaak een of meerdere bijzondere details, zoals een ronde hoek of een asymmetrisch dak.

Kruijswijk en Van der Spek geven de volgende beschrijving van het huis in de Dr. Bosstraat: "Het huis werd samengesteld uit geometrische bouwblokken, die in hoogte en diepte verspringen ten opzichte van elkaar. De woonkamer kreeg een afgeschuinde hoek aan de straatzijde, onder een uitkragend betonelement en het balkon van de bovenverdieping. De tuindeuren komen in deze hoek uit op een terras, dat met gemetselde bloembakken begrensd wordt. De entree bevindt zich aan de andere kant van de woning in een ondiepe portiek onder een betonnen luifel. In de gevelwand daarachter bevinden zich vier trapsgewijs oplopende hoge vensters met gekleurd glas in lood, die uitkomen op de hal daarachter. (...) Met dit speelse ontwerp waarin hij grote raamvlakken combineerde met strakke bouwvormen raakte Kruijer waarschijnlijk het dichtst aan de functionalistische bouwprincipes van licht, lucht en ruimte. Maar dan wel op zijn eigen, expressieve wijze. Het lage tuinmuurtje met daarin het ijzeren buizenhekje met de decoratieve strakke patronen completeert het geheel." (Kruijswijk/Van der Spek, blz 103). Het hekje bevat overigens de voorletters van de eerste bewoners, een H van Hindrika met een omgekeerde M van Michele.

Interieur

In het interieur zijn onder meer van belang: de gladde houten deuren met houten omlijsting, de geglazuurde vensterbanktegels, in de hal de parketvloer, de hoge houten lambrisering en de houten bordestrap met dichte houten leuning, in de salon de parketvloer, in de badkamer de granito vloer, in de keuken de lambrisering van gele tegels, de houten schouw en de houten keukenkast. Het trappenhuis heeft vier hoge vensters met lijnen van gekleurd glas-in-lood. Opvallend zijn verder de glas-in-lood ramen met vierkante ruitjes in vele kamers van het huis.

Recente ontwikkelingen

Het huis verkeert nog grotendeels in oorspronkelijke staat, inclusief stalen kozijnen en stalen terrasdeuren met daarin glas-in-lood, maar is niet geïsoleerd en dringend aan renovatie toe. Ten tijde van het schrijven deze bijdrage (juni 2018) staat het huis te koop.

Gebruikte bronnen

1. Mariane Kruijswijk e.a., Beleefd aanbevelend. Leven en werk van architect Jan Kruijer (1889-1965) (In boekvorm uitgevers bv, Assen, 2012).

Links

1. https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/521761
2. http://ourgenealogy.net/webtrees/family.php?famid=F3348&ged=tree1
3. https://www.funda.nl/koop/winschoten/huis-40542101-dr-d-bosstraat-3/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In mijn ogen één van de fraaiste panden van Kruijer. Het staat te koop voor de prijs van 129.000 euro. In sommige delen van het land koop je daar niet eens een garage voor. Wie gaat dit pand redden?

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.