Introductie

Dit dorpshuis in Amsterdamse School-stijl was vroeger een school.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Dorpshuis en beheerderswoning, Ilpendam
Adres(sen) Kerkstraat 1
Postcode(s) 1452 PR
Plaats (provincie) Ilpendam
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Ilpendam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) J.G. de Jong
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1933
Huidige eigenaar Gemeente Waterland, beheer Stichting Ilpendams Dorpshuis
Huidige functie Buurthuis
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gebouw, een voormalige openbare school, ligt aan het dorpsplein van Ilpendam. Het is gebouwd naar ontwerp van architect De Jong; waarschijnlijk dezelfde De Jong die gemeente-architect van het nabijgelegen Edam was.

De heer Westerouen van Meeteren, inspecteur van het lager onderwijs, was volgens de krant De Waterlander bij de opening enthousiast over het gebouw: "Deze school overtreft alles, wat tot heden door den heer De Jong werd gepresteerd. Hier is wel alles bijeengebracht, wat in een eenvoudig ingerichte school op zijn plaats kan worden genoemd."

Exterieur

Het gebouw ligt aan het dorpsplein van Ilpendam. Er zitten kenmerken van de Amsterdamse School aan dit gebouw, zoals de toren, de ramen, het metselwerk.

Interieur

In het vroegere schoolgedeelte is de gang en de trap nog in originele staat met geglazuurde tegels.

Recente ontwikkelingen

Er is altijd geldgebrek om goed onderhoud te plegen. Enkele jaren geleden zijn de klaslokalen op de begane grond gerenoveerd.

Gebruikte bronnen

1. 'Opening nieuwe school'. In: De Waterlander, 17 juni 1933.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is een beeldbepalend gebouw in ons dorp. Het wordt intensief gebruikt door allerlei verenigingen. Ik kom er ook wekelijks wel twee keer.

Ingezonden door: Jeanne Hinke

Jeanne Hinke

Reacties

geplaatst door Jeanne Hinke op 7 februari 2019 om 17:06:

Na verder onderzoek o.a. in het Waterland Archief in Purmerend is er eigenlijk niets meer te vinden. Wel is me nu duidelijk, dat de naam van de architect, die ik opgaf niet klopt. Ik kan geen architect of aannemer vinden. Ik voeg foto's toe van de trap in de hal van een kunstwerk, dat aan de zijkant van het gebouw zit en van de steen, die ingemetseld zit aan de zijkant. Daarop staat dat de eerste steen gelegd is op 21 november 1932 door mevrouw Peereboom-de Wit de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Ilpendam. Ik probeer nog verder te zoeken in de archieven van de gemeenteraad uit die tijd, maar vooralsnog kan ik niet achter de plek komen waar deze worden bewaard. Dus misschien wordt het verhaal vervolgd. Ik hoop dat u met bovenstaande informatie ook al iets kunt doen. Met vriendelijke groeten Jeanne Hinke

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 8 februari 2019 om 08:19:

Wat een interessant gebouw! Het door u genoemde kunstwerk aan de zijkant is naar mijn mening een houder van een vlaggenmast, waar de afgebroken mast nog in zit. Het gebeurt helaas vaak dat vlaggenmasthouders zonder mast achterblijven, zoals ook te zien is in de serie Vlaggenmasthouders van de Amsterdamse School, hier op Wendingen.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.