Introductie

Prachtig ensemble: kerkgebouw, kosterswoning en nevenruimten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Doopsgezinde kerk, Aalsmeer
Adres(sen) Zijdstraat 53, 55
Postcode(s) 1431 EB
Plaats (provincie) Aalsmeer (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Jan Frederik Staal
Andere betrokken kunstenaars J. Havermans
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Doopsgezinde gemeente
Huidige functie Kerk
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 524233

Achtergrond

Doopsgezinde Kerk (nr 55) met voormalige kosterwoning (nr 53), behorende bij het complex "Doopsgezinde kerk Zijdstraat", in 1926-1927 gebouwd naar het ontwerp van J.F. Staal (1879 - 1940) in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de doopsgezinde kerkbouw en de Nieuwe Zakelijkheid en terugliggend gelegen op een rechthoekig terrein tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot in het centrum van Aalsmeer.

Exterieur

Het rechthoekige volume met de hoofdentree aan de noordwestzijde telt twee bouwlagen en wordt afgesloten door een steekkap met de noklijn evenwijdig aan de weg. De nevenruimten, waaronder de kerkeraadskamer, op de noordhoek tellen één bouwlaag onder schildkap, aansluitend op het dak van de kerk.

De kosterswoning op rechthoekige plattegrond telt één bouwlaag en wordt afgesloten door een mansardekap met de noklijn evenwijdig aan de weg. In het westelijke dakvlak is een dakkapel opgenomen met ramen met roedenverdeling. De dakschilden zijn bedekt met rode Romaanse pannen. De gevels zijn opgetrokken in grijsgroene baksteen met decoratieve banden en vlakken in de voorgevel (ZW). De voorgevel (ZW) van de kerk heeft in de as een toegangsdeur met roedenverdeling in rechthoeken voor het raamgedeelte, bereikbaar via vier bakstenen treden, geflankeerd door twee vierkante vensters met een ten opzichte van elkaar gespiegelde roedenverdeling in rechthoeken. Deze staan op een rollaag die het rechthoekige, in blokverband gemetselde en risalerende veld, dat zich daarboven uitstrekt, begrenst.

Rechts van de deur begint een muurtje met ezelsrug tussen de kerk en het dubbele woonhuis, waarin een houten poortje met de aanduiding "Rijwielen". In de linker onderhoek van het veld steekt een gebeeldhouwde steen uit het gevelvlak met een Zaaier erin gehakt en in beide bovenhoeken steken balken uit met gestileerde engelenfiguren. Boven de deur bevindt zich een groot raamblok met vijf ramen, door middel van roeden ingedeeld in grote en kleine rechthoeken. De grote in oorsprong met teakhout beklede topgevel ligt even terug.

Interieur

Het oorspronkelijke interieur is aanwezig. Op de vloer liggen zwartgelakte grenen delen. De doopvloer is met een trede verhoogd. Onder de gaanderij aan de zuidwestmuur bevindt zich een katechesatieruimte die afgesloten wordt door een vouwwand. Op de gaanderij met een balustrade uit panelen staan drie bankenblokken die naar achteren oplopen. Hierachter bevindt zich het grote raam van de voorgevel.

Op de doopvloer staan kerkeraadsbanken, waarvan de laatste zijn opgenomen in de rondlopende lambrizering die bestaat uit horizontale geprofileerde lijsten in grijswit, oker, zwart en steenrood geschilderd. De wanden zijn wit gepleisterd. Tegen de noordoostmuur bevindt zich een blokvormige orgelkas die aansluit op de inrichting van de kerkruimte. Daaronder bevindt zich centraal op de doopvloer de preekstoel, bestaande uit een borstwering op een verhoging. Het stucwerk plafond wordt gedragen door een stalen frame dat doorloopt in de dakkapellen. Boven de gaanderij bevindt zich een verlaagd deel met in de hoeken twee sculpturen voorstellende evangelistensymbolen en vervaardigd door J. Havermans. In de ruimte hangen een twintigtal oorspronkelijke peervormige lampen.

Gebruikte bronnen

1. Redengevende beschrijving Rijksmonument Doopsgezinde kerk Zijdstraat (524233), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben werkzaam als adviseur monumenten bij de gemeente Aalsmeer. Het gebouw is een Rijksmonument en een prachtig en gaaf bewaard voorbeeld van een kerk in Amsterdamse schoolstijl.

Ingezonden door: Willemijn Paijmans

Willemijn Paijmans Adviseur monumenten bij de gemeente Amstelveen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.