Introductie

Gezellenhuis, woonhotel voor mannen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Dommelsteyn, Eindhoven
Adres(sen) Jonckbloetlaan 13
Postcode(s) 5615 EM
Plaats (provincie) Eindhoven (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Woningbouwvereniging "Thuis Best"
Oorspronkelijke functie Tehuis / Gezellenhuis
Betrokken architect(en) Arnold Ingwersen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Te koop (2015)
Huidige functie Middelbare School
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 518805

Achtergrond

Het gebouw was bedoeld als woonhotel voor mannen. Ingwersen bouwde in de onmiddellijke nabijheid eveneens zo'n onderkomen voor vrouwen. Destijds meende men dat het verstandig was vrouwen en mannen niet het zelfde onderdak te bieden... De naam van het gezellenhuis was (en is!): 'Dommelsteyn'

Exterieur

Het gebouw staat in een rustige en welvarende wijk van Eindhoven. Het heeft een paviljoenachtige uitstraling. In de vormgeving en detaillering zijn enkele Amsterdamse School-kenmerken aan te wijzen, zoals de toepassing van tegels in het gevelwerk, en de op enkele plaatsen zeer steil aangebrachte dakpannen.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw huisvestte tot voor kort een vestiging van het Luzac-college. Thans staat het leeg en wordt het te koop aangeboden.

Links

1. http://www.eindhoven-in-beeld.nl/picture/show/28391/Jonckbloetlaan-13

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik vind het een mooi gebouw dat de zorgvuldigheid illustreert waarmee destijds de bouwopgaaf werd uitgewerkt. Zo langzamerhand kom je in de typische jaren-dertigsfeer terecht, maar de wortels in de Amsterdamse School verloochenen zich niet.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.