Introductie

Schitterend gebouwtje van de hand van Dudok dat gelukkig bewaard is gebleven.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Directiegebouw (v.m.), Hilversum
Adres(sen) Arena 300
Postcode(s) 1213 NW
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Hilversum
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Willem Dudok
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1925
Huidige eigenaar Castanea Bedrijfsmakelaars
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1919 is naar ontwerp van Willem Dudok een sportpark ontwikkeld nabij de Soesterstraatweg, inclusief een lange afstandsbaan waar o.a. paardencourses op gehouden konden worden. In 1920 was de tribune gereed. Nadien werden de open zijtribunes overdekt en ook de officiële loge voor de burgemeester en zijn gasten werd naar het veld toe uitgebreid, met name ook vanwege het koninklijke bezoek tijdens bijzondere gebeurtenissen, zoals de viering van het 500-jarig bestaan van Hilversum in 1924, de ruiterfeesten en het Internationale Concours Hippique tijdens de Olympische Spelen van 1928. In 1925 werd schuin rechts achter het wedstrijdveld een rietgedekt gebouw geplaatst, waarin kleedkamers, toiletten en een bestuurskamer werden ondergebracht. Ook dit gebouw werd door Dudok ontworpen. Het is nadien twee keer gedemonteerd en herbouwd en staat nu aan het voorterrein nabij de hoofdtribune.

Exterieur

Het gebouw is in 2000 onder leiding van architect C.R. (Baddy) Hartman, herbouwd, naar het oorspronkelijke ontwerp van Dudok. Het rietgedekte dak geeft een landelijk karakter aan het gebouw.

Interieur

Het interieur is na de herbouw niet teruggekomen en volledig aangepast aan de huidige bestemming van het pand.

Gebruikte bronnen

1. Annette Koenders en Arie den Dikken, Dudok (Uitgeverij WBooks).

Links

1. http://www.tgooi.info/dudok/directiegebouw.php
2. https://dudok.org/2016/08/24/kantoor-drafbaan-hilversum-1925/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens een wandeling door Hilversum op zoek naar Dudok-gebouwen deed ik ook het sportpark aan, waar de houten tribune staat. Daar zag ik tot mijn verrassing dit prachtige gebouwtje staan. Als liefhebber van Dudok én de Amsterdamse School, word ik heel blij van dit juweeltje. Wat mooi dat het herbouwd is en niet verloren is gegaan.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.