Introductie

Een bakstenen verrassing midden in de polder.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Dijkgraaf H.C. de Jongh-gemaal
Adres(sen) Capreton 3
Postcode(s) 5308 NT
Plaats (provincie) Aalst (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Gemaal
Betrokken architect(en) Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschapsbonden
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemaal
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 523385

Achtergrond

Het gemaal, gelegen aan de Maasdijk tussen Aalst en Poederoijen, is gebouwd in 1935 als vervanging voor het toenmalige gemaal, dat bestond uit een complex gebouwen: een kolenschuur, een gemaal uit 1881, een oud gemaal uit 1854 en een werkplaats met opslagruimte. Het gemaal, genaamd Dijkgraaf H.C. de Jongh-gemaal, is ontworpen door het Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschapsbonden te Haarlem.

Exterieur

Het gemaal is gebouwd in een stijl beïnvloed door het baksteenexpressionisme. Het bestaat uit een onderbouw van beton en baksteen, waarop een bakstenen opbouw is gemetseld op rechthoekig grondvlak met afgeschuinde hoeken.

Het gemaalhuisje is gemetseld in half steens verband en bestaat uit één bouwlaag met een hoog oplopend 8-zijdig tentdak met leien in maasdekking. De hoeken van het dak zijn met loden strips afgedekt. Langs de dakrand loopt een houten bakgoot met klossen.

De gevelwanden zijn voorzien van gemetselde blokpilasters. De lange gevels zijn voorzien van vensters, aan de voorzijde vier 20-ruits ramen, aan de achterzijde twee 15-ruits ramen. Centraal in de voorgevel zit onder de dakrand een gedenksteen met naam en bouwjaar van het gemaal. De zijgevels hebben ieder centraal een loopdeur, links een brede deur, rechts een deur onder een natuurstenen gedenkplaat met kleine kroonlijst boven de deur. De breedte van de deur in de linker zijgevel is niet oorspronkelijk, de deuropening is verbreed. De afgeschuinde hoeken hebben elk één 20-ruits venster. Alle vensters worden door steens strekken ontlast. De onderverdieping heeft aan de achterzijde twee deuren met daarboven glazen bouwstenen.

In de gevels zijn natuurstenen platen ingemetseld.

1. In de voorgevel boven het gemaal: "dijkgraaf h.c. de jongh * anno 1935".

2. In de rechter zijgevel boven de deur een gedenkplaat waarin: "gesticht onder het bestuur van * het polderdistrict bommelerwaard boven den meidijk * dijkgraaf h.c. de jongh", met een opsomming van de Heemraden en de Hoofdgeërfden. Ter weerszijden bevinden zich twee grondkeringsmuren in het verlengde van de achtergevel.

In de rechter grondkeringsmuur zijn gietijzeren gedenkplaten aangebracht, die afkomstig zijn van voorlopers van het huidige gemaal, die bestonden uit verscheidene gebouwen.

Bron: Monumentenregister.

Interieur

De indeling van het interieur is grotendeels bewaard gebleven. In de grote ruimte staan nu de schakelkasten van de nieuwe pompen onder de recente uitbreiding. De vloer is van cement en is rood geschilderd, de wanden hebben een lambris van blauwe tegels met een zwarte band.

Recente ontwikkelingen

In 1998 is het gemaal gerestaureerd en is aan de zijde van de afwateringssloot uitgebreid.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/57483
2. http://www.vierheerlijkheden.nl/cms/index.php/de-4-dorpen/aalst/44-het-gemaal-h-c-de-jong

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op de terugreis van een vakantie stuur ik mijn scoot toevallig langs dit gemaal. Wat een verrassing zo’n mooi gebouwtje midden in de polder te zien staan.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.