Introductie

Dit is het laatste, door Eigen Haard gebouwde stukje Diamantbuurt. Met dank aan Gert-Jan Lobbes voor het ordenen van de tot nu toe wat verwarrende bouwgeschiedenis van deze blokken!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Diamantbuurt Eigen Haard, blok V
Adres(sen) Saffierstraat 15-21, Diamantstraat 88-100
Postcode(s) 1074 GH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Flip Hamers, Nico Lansdorp
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1931
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blokje etagewoningen werd gebouwd als laatste onderdeel van het project 'Diamantbuurt Zuid' van woningbouwvereniging Eigen Haard. Het gaat om een blokje van slechts twintig woningen. De bouw begon eind 1929 en het werd voltooid in 1931. De door Ph.A. Hamers en (in de praktijk) diens werknemer Nico Lansdorp ontworpen blokken in de Diamantbuurt bestaan in totaal uit vijf blokken. Het hier besproken blok is een hoekje dat ontbrak aan de zuidoostzijde van het al in 1925 voltooide blok II. Ook het noordoostelijke deel ontbrak nog en zou door architect Brouwer worden ontworpen, zij het niet in opdracht van Eigen Haard. Waarom blok II niet kon worden doorgebouwd aan de oostzijde is mij niet duidelijk geworden. De aansluiting met blok II in de Saffierstraat is bijzonder door de aanwezigheid van een soort litteken van baksteen; mooier was het blijkbaar niet te realiseren. In de Diamantstraat heeft het blok bovendien een zekere knik die ook wat merkwaardig aandoet.

Exterieur

Het blok is ontworpen in de stijl van het rationalisme met elementen van de Amsterdamse School. Het vertoont meerdere elementen van de eerdere blokken, bijvoorbeeld de voordeuren, maar is soberder. Hier geen loggia's of balkons die rond de gevel lopen. Op één punt sluit het echter meer aan bij de Amsterdamse School dan de andere blokken, namelijk waar het gaat om het halfronde erkerachtige hoekaccent, uitkragend vanaf de eerste verdieping. Verrassend om dit in 1931 weer aan te treffen.

Interieur

Het waren en zijn heel eenvoudige woningen, tot in de jaren zeventig zonder eigen douche. Bewoners maakten gebruik van het badhuis op het Smaragdplein.

Recente ontwikkelingen

De woningen zijn gerenoveerd in de jaren zeventig.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit blokje V was als enige van de Eigen Haard-blokken nog niet beschreven, misschien omdat het vaak tot blok II gerekend wordt. Samen met de redactie heb ik orde proberen aan te brengen in de wat verwarrende bouwgeschiedenis van deze vijf blokken van Eigen Haard, die volgens de papieren van Eigen Haard ook nog eens in fasen worden ingedeeld. Het boek van Stissi geeft veel duidelijkheid. De daarop gebaseerde kaart van de blokken moet mede uitkomst bieden en is dan ook bij elk blok opgenomen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.