Introductie

Aan het Smaragdplein vinden we een stukje bijzonder traditioneel aandoende laagbouw in een gebied dat vrijwel uitsluitend hoogbouw met etagewoningen bevat. Hier was echter een reden voor: deze woningen van Eigen Haard waren oorspronkelijk gebouwd om ook ouderen een plekje te geven in de Diamantbuurt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Diamantbuurt Eigen Haard, blok IV
Adres(sen) Smaragdplein 2-30
Postcode(s) 1074HA, 1074HB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Betrokken architect(en) Flip Hamers, Nico Lansdorp
Andere betrokken kunstenaars Jan Schultsz
Aanvang en oplevering 1931 - 1931
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Ruim tien jaar na de eerste woningplannen van Eigen Haard in de Diamantbuurt werd in een lege ruimte tegenover het schoolgebouw aan het plein naar ontwerp van Lansdorp, een U-vormige strook laagbouw gebouwd. Het was speciaal bestemd voor ouderen. In dit blok bestaand uit woningen en enkele bedrijfswoningen aan het Smaragdplein heeft Eigen Haard op nr. 16 tot 1976 haar kantoor gehouden.

Exterieur

In de overige blokken van Hamers en Lansdorp in de Diamantbuurt vallen hier en daar Amsterdamse School-kenmerken te ontdekken. Dit is bij deze late woningen beslist niet meer het geval. De bovenramen die zijn versierd met kleine kruisfiguurtjes, evenals de grotere ramen, die met roeden zijn ingedeeld, zullen de liefhebber van Amsterdamse School echter bekend voorkomen. Op de begane grond, tussen de nummers 14-16, is in 1931 een gevelsteen aangebracht met de namen van Bestuur en Commissarissen van Eigen Haard en de voorstelling van een man met een hamer en een vrouw met een hondje van de hand van Jan Schultsz.

Recente ontwikkelingen

De woningen en bedrijfsruimtes zijn tussen 1973-1975 gerenoveerd.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007)

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De eerste beschrijving van dit blokje is van de hand van Eigen Haard. In 2016 heb ik foto's toegevoegd en de beschrijvingen van alle Eigen Haardblokken in de Diamantbuurt aangepast.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.