Introductie

Dit derde blok van project Zuid I van Eigen Haard werd voltooid in 1928. Daarmee was de bebouwing rondom de Jan Lievensstraat, zoals die in 1919-1921 was ontworpen door Hamers en Lansdorp, compleet. Eén van de bijzonderheden van dit blok zijn de gevelstenen van Willem B. IJzerdraat en Willem Trapman. Deze beschrijving is bijgedragen door Eigen Haard.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Diamantbuurt Eigen Haard, blok III west
Adres(sen) Granaatstraat 1-17, Jan Lievensstraat 19-93, Saffierstraat 2-4
Postcode(s) 1074HK, 1074HL, 1074TK, 1074TL,1074TM, 1074GR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Flip Hamers, Nico Lansdorp
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1928
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De door Ph.A. Hamers en (in de praktijk) diens werknemer Nico Lansdorp ontworpen blokken voor Eigen Haard in de Diamantbuurt bestaan in totaal uit vijf blokken.

Blok III is in twee delen gebouwd en kent ook twee stijlen. Het oostelijke deel wordt apart besproken. Het westelijke deel beslaat het middelste deel van de Jan Lievensstraat (oneven zijde). Eigen Haard verstrekte eind 1918 de opdracht. Ontwerpen zijn gemaakt tussen 1919-1921 en in 1923, de vroegste ontwerpen zijn nog van Hamers zelf. Door financiële problemen begon de bouw pas in 1924. Het westelijke deel van Blok III werd voltooid in 1928 en bestond oorspronkelijk uit 72 woningen.

In 1925 krijgen de woningcorporaties op last van de rijksoverheid minder geld voor arbeiderswoningbouw. Eigen Haard slaagt er toch in een flink aantal woningen in de Diamantbuurt te realiseren. Bij de bouw van de woningen in de Granaatstraat levert de coöperatie hierbij bovendien een huzarenstuk af: de aannemer voldeed niet aan de verplichtingen en verloor de opdracht, waarna Eigen Haard de woningen in eigen beheer heeft afgebouwd - met toestemming van het gemeentebestuur.

Exterieur

Het blok is ontworpen in de stijl van het rationalisme met elementen van de Amsterdamse School. Het aanzien van dit deel van blok III lijkt op dat van blok I en II maar hier geen loggia’s of gemetselde hoekbalkons. Het meest kenmerkende is dat bij de trappenhuizen aan de zijde van de Jan Lievensstraat de gevel telkens een stukje terug valt. In het verticale vlak dat hierdoor ontstaat, liggen grote ramen om het licht in de trappenhuizen binnen te laten. De ramen zijn met roedes onderverdeeld in kleine vierkantjes: typisch voor de Amsterdamse School. Een gebeeldhouwd element verfraait de gevel bij Granaatstraat 1-5, vlak voor de overgang van Blok III west naar Blok III oost. We zien een kangoeroe met jong van de hand van Jan Trapman. Deze staat symbool voor moederliefde en geborgenheid: bewoners kunnen zich bij een woningcorporatie thuis en beschermd voelen. In de Jan Lievensstraat boven de poort naar het Smaragdplein zien we nog een gebeeldhouwd element, gemaakt door Willem IJzerdraat. Het stelt een man- en vrouwfiguur voor, de mythische figuren Pan en Syrinx. Aan de linkerkant zit een naakte Syrinx, rechts van de rivier zit Pan die op zijn panfluit speelt. Pan is de god van het woud, het vee en het dierlijk instinct. De panfluit is naar hem vernoemd na zijn jacht op de nimf Syrinx. Omdat zij maagd wilde blijven werden haar gebeden verhoord en veranderde ze in een rietstengel waar Pan een fluit van maakte.

Interieur

De woningen waren en zijn vrij eenvoudig. Tot in de jaren 70 hadden zij geen eigen douche. Voor een bad ging men naar het badhuis op het Smaragdplein.

Recente ontwikkelingen

Begin jaren 70 zijn de woningen gerenoveerd.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007)

Links

1. http://stadsdeelzuid.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/503-pan-en-syrinx
2. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2011/07/willem-ijzerdraat-pan-en-syrinx.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bij aanvang van mijn dienstverband in 1974 bij Eigen Haard was de renovatie in de Diamantbuurt nog in volle gang. Door de aandacht voor het behoud van de Amsterdamse Schooldetails werd ik mij bewust van de bijzondere architectuur en ontstond mijn interesse en betrokkenheid. Voor bewoners die moesten verhuizen naar een wisselwoning was dit natuurlijk niet altijd het geval. Na het betrekken van de gerenoveerde woning probeerde ik hen te wijzen, vaak met succes, op de mooie architectuur.

Ingezonden door: Liesbeth Draaijer (Eigen Haard)

Liesbeth Draaijer (Eigen Haard) Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.