Introductie

Deze beschrijving is bijgedragen door Liesbeth Draaijer van Eigen Haard

Specificaties

Officiële of officieuze naam Diamantbuurt Eigen Haard, blok II
Adres(sen) Lutmastraat 200-214, Jan Lievensstraat 1-17, Saffierstraat 1-13
Postcode(s) 1074VA, 1074VB, 1074TM, 1074GH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Flip Hamers, Nico Lansdorp
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200006

Achtergrond

Dit blok werd gebouwd als onderdeel van het project 'Diamantbuurt Zuid' van woningbouwvereniging Eigen Haard. De door Ph.A. Hamers en (in de praktijk) diens werknemer Nico Lansdorp ontworpen blokken in de Diamantbuurt bestaan in totaal uit vijf blokken. Het hier besproken blok is het meest noordelijk gelegen. Het is het linker deel van een blok, dat pas een paar jaar later aan de oostkant gesloten zou worden met een ander blok van Lansdorp (blok V) en een blok van Brouwer. De aansluiting van het blok van Brouwer is weinig elegant te noemen. De aansluiting met blok V is bijzonder door de aanwezigheid van een soort litteken van baksteen.

Eigen Haard verstrekte eind 1918 de opdracht. Ontwerpen zijn gemaakt tussen 1919-1921 en in 1923, de vroegste ontwerpen zijn nog van Hamers zelf. Door financiële problemen begon de bouw pas in 1924. Blok II werd voltooid in 1925. Het blok bestond oorspronkelijk uit 57 woningen.

Exterieur

Het blok is ontworpen in de stijl van het rationalisme met elementen van de Amsterdamse School. Het is grotendeels identiek aan het langs de Jozef Israëlskade gelegen blok I. Kenmerkend zijn de boogvormige loggia’s en de gemetselde balkonnetjes op de straathoeken. Schoorstenen zijn prominent in driehoekig reliëf tegen de bovenste (zolder)verdiepingen aangebracht. Het meest individuele deel van dit blok bevindt zich in de Saffierstraat, waar de bovenverdieping in het midden van het blok (ter hoogte van nummer 5) in een inham ruimte maakt voor twee aangrenzende balkons. Op de achterliggende gevel ontstaat door een subtiele vlakverdeling het effect van twee torens. Ook opvallend zijn de vensters op de zolderverdieping: de ruitvormige roedeverdeling is een veelvoorkomend element bij Amsterdamse School-blokken. Typisch rationalistisch is het accentueren van de betonconstructie onder de balkons en loggia's. Door deze wit te laten schilderen, laat de architect zien hoe de gevel is opgebouwd.

Interieur

Het waren en zijn heel eenvoudige woningen, tot in de jaren zeventig zonder eigen douche. Bewoners maakte gebruik van het badhuis op het Smaragdplein.

Recente ontwikkelingen

De woningen en bedrijfsruimtes zijn gerenoveerd in 1974.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007)
2. Jaarverslagen Eigen Haard

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bij aanvang van mijn dienstverband in 1974 bij Eigen Haard was de renovatie in de Diamantbuurt nog in volle gang. Door de aandacht voor het behoud van de Amsterdamse Schooldetails werd ik mij bewust van de bijzondere architectuur en ontstond mijn interesse en betrokkenheid. Voor bewoners die moesten verhuizen naar een wisselwoning was dit natuurlijk niet altijd het geval. Na het betrekken van de gerenoveerde woning probeerde ik hen te wijzen, vaak met succes, op de mooie architectuur.

Ingezonden door: Liesbeth Draaijer

Liesbeth Draaijer Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.