Introductie

Dit blok werd gebouwd als onderdeel van het project 'Zuid' van Eigen Haard. Liesbeth Draaijer (Eigen Haard) noemt de bouwstijl van dit blok terecht 'rationalistisch', maar wijst ons ook op Amsterdamse School-elementen in het ontwerp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Diamantbuurt Eigen Haard, blok I
Adres(sen) Diamantstraat 170-192, Granaatstraat 2-80, Jozef Israëlskade 362-412 (drl.), Jan Lievensstraat 115-137
Postcode(s) 1074GG, 1074HN, 1074SP, 1074TM
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Flip Hamers, Nico Lansdorp
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200006

Achtergrond

De door Ph.A. Hamers en (in de praktijk) diens werknemer Nico Lansdorp ontworpen blokken in de Diamantbuurt bestaan in totaal uit vijf blokken. Het hier besproken blok is het oudste blok en het meest zuidelijk gelegen. Het gaat om een gesloten blok met de lange zijden aan respectievelijk de Jozef Israëlskade en de Granaatstraat (even zijde). De korte zijden beslaan de laatste delen van respectievelijk de Jan Lievensstraat en de Diamantstraat. In het midden van de Granaatstraat heeft de bebouwing een inham met een ondiep pleintje ervoor.

Eigen Haard verstrekte eind 1918 de opdracht. Ontwerpen zijn gemaakt tussen 1919-1921 en in 1923, de vroegste ontwerpen zijn nog van Hamers zelf. Door financiële problemen begon de bouw pas in 1924. Het blok werd voltooid in 1925 en bestond oorspronkelijk uit 118 woningen waarvan zes met winkel.

Exterieur

Het blok is ontworpen in de stijl van het rationalisme met elementen van de Amsterdamse School. Kenmerkend voor blok I zijn de boogvormige loggia’s en de gemetselde balkonnetjes op de straathoeken. De schoorstenen zijn prominent in driehoekig reliëf tegen de bovenste (zolder)verdiepingen aangebracht. Ook is er enige variatie in het metselwerk. Verder is de inham in de Granaatstraat karakteristiek.

Interieur

Het ging en gaat om eenvoudige woningen. Tot in de jaren zeventig hadden zij geen douche en ging men hiervoor naar het badhuis op het Smaragdplein.

Recente ontwikkelingen

Begin jaren 70 zijn de woningen en bedrijfsruimtes gerenoveerd. Alle voormalige winkels zijn inmiddels bewoond, er zijn geen winkels meer in het blok.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007).
2. Jaarverslagen Eigen Haard.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bij aanvang van mijn dienstverband in 1974 bij Eigen Haard was de renovatie in de Diamantbuurt nog in volle gang. Door de aandacht voor het behoud van de Amsterdamse Schooldetails werd ik mij bewust van de bijzondere architectuur en ontstond mijn interesse en betrokkenheid. Voor bewoners die moesten verhuizen naar een wisselwoning was dit natuurlijk niet altijd het geval. Na het betrekken van de gerenoveerde woning probeerde ik hen te wijzen, vaak met succes, op de mooie architectuur.

Ingezonden door: Liesbeth Draaijer

Liesbeth Draaijer Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.