Introductie

Deze beschrijving is gemaakt door Helene van Santen van Stadgenoot. Dit gemeentelijk monument beslaat twee blokken die naast elkaar liggen, met de Topaasstraat in het midden. Jop van Epen tekende hier in de huidige Diamantbuurt voor de Algemene Woningbouwvereniging een aantal blokken die hem van zijn expressieve kant laten zien. Hoewel de blokken met hun geometrische vormen een zekere strakheid behouden, zijn de grillige hoekige erkers en kolommen meer expressief dan praktisch. Voor de kleuren vertrouwde hij echter opnieuw op groen en geel, een kleurencombinatie die we ook al zagen bij zijn blok op de Van Hallstraat

Specificaties

Officiële of officieuze naam Diamantbuurt AWV, blok IV en V
Adres(sen) Diamantstraat 141-205, Jozef Israëlskade 414-449 (drl.), Saffierstraat 230-294, Smaragdstraat 2-72, Topaasstraat 1-65, Topaasstraat 2-66
Postcode(s) 1074GC, 1074ST, 1074SV, 1074GZ, 1074HG, 1074HH, 1074HJ, 1074SX, 1074SZ, 1074TA, 1074TB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Algemene Woningbouw Vereniging (AWV)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jop van Epen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar Stadgenoot
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200013

Achtergrond

De Diamantbuurt is een bijzondere wijk in Amsterdam-Zuid; de wijk is rijk aan bijzondere gebouwen en monumenten. De huizen waren bestemd voor arbeiders en werden ook wel arbeiderspaleizen genoemd, vanwege de rijke versieringen. Veel huizenblokken in de Diamantbuurt zijn ontworpen door J.C. van Epen. Dit complex tussen de Diamantstraat, de Jozef Israëlskade en de Amstelkade ontwierp hij voor de Algemene Woningbouwvereniging (AWV), de voorloper van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. Het complex bestaat uit 204 woningen. De voorbereidingen begonnen in 1919. Twee jaar later, in 1921, is het pand opgeleverd.

Exterieur

De ontwerpen van architect Van Epen zijn veelal herkenbaar aan het verticalisme en de geel-groene raamkozijnen. Die kenmerkende elementen zijn ook zichtbaar in dit complex. De woningen zijn gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl, dat duidelijk is terug te zien in het veelvuldige gebruik van baksteen en het feit dat de bebouwing af en toe 'inspringt': sommige delen van het pand steken uit naar voren. Hierdoor is er ruimte voor groen gecreëerd.

Recente ontwikkelingen

De Diamantbuurt is de afgelopen jaren veelal negatief in het nieuws geweest, met name met berichten over criminaliteit en de leefbaarheid. Daarom heeft Stadgenoot samen met het stadsdeel en corporatie Eigen Haard een aantal maatregelen genomen om de leefbaarheid te verbeteren. Zo heeft het stadsdeel gezorgd voor cameratoezicht en beter beheer van de straat en plantsoenen. Stadgenoot heeft de geveltuinen in de wijk opnieuw ingericht en afspraken met bewoners gemaakt voor het onderhoud. Sindsdien is de leefbaarheid in de Diamantbuurt enorm verbeterd; buurtbewoners gaven hun wijk in 2011 het rapportcijfer 7,9 (bron: Onderzoek Wonen in Amsterdam 2011). In 2012 heeft Stadgenoot werkzaamheden in het complex uitgevoerd om de bergingen asbestvrij te maken. Om te zorgen voor een grotere verscheidenheid in de wijk, wil Stadgenoot naast sociale huur enkele woningen ook beschikbaar stellen voor vrije sector huur of koop.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007)

Links

1. http://www.nul20.nl/issue60/1vdp_1

Ingezonden door: Helene van Santen (Stadgenoot)

Helene van Santen (Stadgenoot)

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.