Introductie

Dit kerkgebouw, van de maker van de Utrechtse Inkpot, uit z'n expressionisme in geometrische figuren.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Woudkapel, Bilthoven
Adres(sen) Beethovenlaan 21
Postcode(s) 3723 JG
Plaats (provincie) Bilthoven (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Vrijzinnige protestantse gemeente Bilthoven
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) George van Heukelom
Andere betrokken kunstenaars Jan Schouten
Aanvang en oplevering 1924 - 1924
Huidige eigenaar Vereniging De Woudkapel
Huidige functie Kerk
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Van Heukelom, als architect beter bekend als ontwerper van 'De Inktpot' in Utrecht, en zijn vrouw maakten in de jaren 20 deel uit van een vrijzinnige geloofsgemeente in hun woonplaats Bilthoven. Aanvankelijk werden bijeenkomsten in hun huis Woudlust gehouden. Toen de bijeenkomsten grootschaliger werden kreeg men behoefte aan een kerkgebouw. Van Heukelom ontwierp daarop in zijn vrije avonduren de Woudkapel. De glaskunstenaar Jan Schouten, een vriend van Van Heukelom, ontwierp de glas-in-loodramen. De ramen laten opzettelijk weinig licht door, zodat een clair-obscur effect optreedt.

Exterieur

De Woudkapel is een bijzonder ontwerp, het gebouw heeft niet de golvende lijnen van sommige Amsterdamse School-ontwerpen, maar uit zijn expressionisme in geometrische figuren. Aan de buitenkant van de kapel is dat te zien in de baksteenvariaties op de gevels, rond de raampartijen en het deurportaal.

Interieur

Van binnen is met behulp van gekleurde en geglazuurde steen een indrukwekkende ruimte gecreëerd. Van Heukelom heeft een bijzondere combinatie gemaakt met de bakstenen rondbogen en houten dakconstructie die samen het gebouw dragen. De kleurige geometrische glas-in-loodramen vormen een geheel met de geglazuurde baksteenband die rond de gehele ruimte loopt. De kansel is in baksteen vormgegeven, met een houten bovenrand en lessenaar. Let ook op de bijzondere verlichting.

Recente ontwikkelingen

In 2012 zijn een aantal ruimtes aan de kapel aangebouwd om te voorzien in moderne behoeften. Het geheel bestaat nu uit een grote en kleine zaal, een hal en een keuken. Alle ruimtes worden ook verhuurd en sinds eind 2013 is De Woudkapel door de gemeente De Bilt aangewezen als een van de officiële trouwlocaties.

Links

1. http://www.woudkapel.nl/
2. http://resources.huygens.knaw.nl/bwn/BWN/lemmata/bwn5/heukelom
3. http://www.rhcvechtenvenen.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Prachtig gebouw. Ik kwam enkele weken geleden een oude prentbriefkaart tegen van de kapel op de beeldbank van het RHC Vecht en Venen. Daarop ben ik het gebouw zelf gaan bekijken, een aanrader!

Ingezonden door: Wouter van Dijk

Wouter van Dijk

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.