Introductie

Wat een prachtige school in Arnhem!

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Witte School, Arnhem
Adres(sen) Bronbeeklaan 85
Postcode(s) 6824 PE
Plaats (provincie) Arnhem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Arnhem
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Hendrik Barend van Broekhuizen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar Gemeente Arnhem
Huidige functie Lagere School
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De school had in hoofdzaak de nieuwe woonwijk "Geitenkamp" tot verzorgingsgebied. In 2005 brandde de school volledig af. Bij de herbouw kregen de gevels aan de straatzijde hun oorspronkelijke vorm terug. Ook de rieten kap werd in ere hersteld.

Exterieur

Het is een landhuis-achtig gebouw, met een reusachtige rieten kap. Er wordt wel beweerd dat van Broekhuizen zich heeft laten inspireren door de Hilversumse Fabritiussschool van Dudok, die in 1985 volledig afbrandde. Ook valt de gelijkenis op met de "Witte School" in Noordwijk, uit 1931. Saillant: in 2000 werd ook die school getroffen door een grote brand. Een filmfragment op YouTube doet de vraag rijzen of de school oorspronkelijk wit was geschilderd. Van Broekhuizen bouwde ook de Creutzbergschool in Arnhem (zie item).

Recente ontwikkelingen

Door de grote brand in 2006 en de nieuwbouwperikelen daarna is de school uitgebreid in het nieuws geweest. Daarbij speelde de vraag of de nieuwe school zijn oorspronkelijke gedaante terug moest krijgen een overheersende rol. De nieuwe school kreeg een eigentijdse opzet, maar de gevels aan de straatzijde werden volledig naar het oorspronkelijke ontwerp herbouwd door de architecten Jonkman & Klinkhamer.

Links

1. http://www.dewitteschoolarnhem.nl
2. http://www.arnyem.nl/witteschool
3. https://www.youtube.com/watch?v=1miqe0rOmHw

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Hoewel eigenlijk een "nepper", want niets is origineel aan deze school, vind ik een toevoeging van dit gebouw gerechtvaardigd. De oorspronkelijke verschijningsvorm is immers hersteld en daarmee voor het nageslacht bewaard.

De inzet van bekende oud-scholieren, zoals Arnold Heertje en Koos van Zomeren zal daar zeker toe hebben bijgedragen.

Interessant vind ik de verbinding die wordt gelegd met de Fabritiusschool van Dudok uit 1926. Triest dat Dudoks school, net als deze Arnhemse Witte School en ook die van Noordwijk zo'n dramatische geschiedenis hebben.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.