Introductie

Een van de landhuizen van architect Van Loghem, die vooral bekend staat om zijn tuindorpen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Reigertoren, Bergen
Adres(sen) Rondelaan 2
Postcode(s) 1861 ED
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eechtpaar Selleger-Elout
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) J.B. van Loghem
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1918 - 1919
Huidige eigenaar
Huidige functie Landhuis
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 520737

Achtergrond

Het kleine landhuis, op de hoek van de Rondelaan en de Komlaan in Bergen, werd gebouwd in opdracht van het echtpaar Selleger-Elout. Ernest Louis Selleger was papierfabrikant. Hij trouwde in 1905 met Johanna Madeleine Elout, die bekend werd als schrijfster van onder andere kinderboeken. Beiden waren theosoof.

Het echtpaar woonde in Ubbergen, maar lieten De Reigertoren als tweede huis bouwen in de hoop dat de zeelucht heilzaam zou werken voor de astma van zoon Livinus. Selleger bleef gedurende zijn werkweek in Ubbergen wonen, in de buurt van zijn papierfabriek. Het echtpaar behoorde in Bergen tot de gegoede klasse; zo werd elk jaar het eerste kievitsei aan de familie Selleger aangeboden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis in Ubbergen gebombardeerd, waarbij boeken en andere dierbaarheden verloren gingen. De reden voor deze beschieting schijnt de telescoop van zoon Sven te zijn; de Duitsers dachten dat er gespioneerd werd. Ook in de Reigertoren stond een telescoop, uiteraard in het torenachtige deel van het huis.

Exterieur

De Reigerstoren was het eerste huis waarin Van Loghem baksteen combineerde met hout en riet. De begane grond is opgetrokken in baksteen met friezen met vakwerk en decoratief metselwerk in visgraatmotief. De tweede bouwlaag is grotendeels bekleed met riet als voortzetting van het plastische rieten dak.

Blikvanger is de bakstenen toren die deels dienst doet als trappenhal en deels als uitkijktoren. Als onderdeel van het bouwwerk is het een expressieve vorm; in de uitvoering is het echter vrij sober. In de borstwering van de over twee verdiepingen doorlopende erker is gepotdekseld hout verwerkt, evenals in het plafond van de ingangspartij. Naast de voordeur staat de naam van het landhuis in steen gebeiteld.

Monumentenregister: "De Villa De Reigertoren uit 1919 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als in in- en uitwendig grotendeels gaaf en representatief voorbeeld van het vroege oeuvre van J.B. van Loghem in een expressionistische bouwstijl met een als kenmerk geldende diversiteit in de toepassing van materialen en de plasticiteit van de gevels. Van stedenbouwkundig belang vanwege de prominente situering op de hoek van twee lanen."

Interieur

Monumentenregister: "In de traptoren bevindt zich een glas-in-loodraam dat in de symboliek verwijst naar de theosofische interesse van de bewoners. (...) Het door Van Loghem ontworpen interieur is grotendeels gaaf bewaard gebleven met onder meer de plattegrondindeling, haardpartijen met haardzitjes, ingebouwde kasten, deuren, betimmeringen en plafonds uit de bouwtijd."

Recente ontwikkelingen

Het huis is tegenwoordig te huur als vakantiewoning.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/55349
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/fd9c30c0-61c0-5c3c-af09-ff3e809d6299
3. http://villa-reigertoren.noord-holland-hotels.com/nl/
4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_Madeleine_Elout
5. http://www.schrijversinfo.nl/sellegereloutjm.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit is niet echt heel uitgesproken Amsterdamse School, vind ik, daarvoor is het in de detaillering weinig expressief. Niettemin zien we her en der wel wat expressieve trekjes, zoals in het omhoog krullende plafond van de entree, in het font van de gevelsteen, en in sommig metselwerk. Het is met name de globale vorm met de opvallende toren en vooral ook het plastische rieten dak cq gevelbekleding, dat zorgt dat het niet misstaat tussen de overige Amsterdamse School-villa's in Bergen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.