Introductie

Een charmant, eenvoudig gebouwtje in Amsterdam-Noord met lichte Amsterdamse Schoolkenmerken. Gebouwd als brandspuithuis, maar die functie bleek al snel achterhaald.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Paddestoel, Amsterdam
Adres(sen) Kometensingel 175
Postcode(s) 1033 BE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Brandweerkazerne
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1922
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Buurthuis
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gebouw is ontworpen als brandspuitopslag en niet als brandweerkazerne. Tegen de tijd dat het gebouw klaar was, was door de technische ontwikkeling van de brandweerauto's de brandspuitopslag niet meer nodig. Het gebouw is veertig jaar als garage in bedrijf geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het brandspuithuis ook gebruikt als onderdak voor in totaal 28 Joodse onderduikers die allen de oorlog zouden hebben overleefd. In die periode woonde er tegenover het spuithuis een Duitser die zijn huis uitkwam als Duitse soldaten belangstelling voor het huis toonden om ze in het Duits duidelijk te maken dat er alleen reparaties verricht werden en verder niets.

Exterieur

Het huis ligt op de hoek van de Kometensingel en Maarsenpad en is omgeven door een tuin. Dat het voor een andere bestemming dan woonhuis is gebouwd is duidelijk te zien aan de gevelbrede deuren aan het Maarsenpad. Het gebouw heeft een rechthoekig grondplan en is gedekt met een gebroken schilddak met rode pannen. Op de top een schoorsteen. Het dak is rondom afgewerkt met een overkragende dakgoot. De muren van het huis zijn grijs gepleisterd: de onderkant donkerder tot aan de vensters, alsof het een trasraam is.

Aan alle zijden zijn dakkapellen aangebracht. Langwerpig, naar Amsterdamse School maatstaven, maar zonder roedenverdeling. Het is mij niet bekend of die ramen volgens het bouwplan zijn. In de achtergevel op de begane grond zitten twee openslaande vensters verdeeld in drie horizontale raampjes. In de zijgevels is een meer brede dan hoge raampartij, in drieën verdeeld door wit geschilderde spanten. Het middengedeelte is dubbel zo breed als de zijramen. Alle ramen zijn weer door roeden in drieën gedeeld.

Recente ontwikkelingen

In het huis worden nu workshops/cursussen gegeven.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Links

1. https://www.hellingerinstituut.nl/locaties
2. https://020apps.nl/1850-1940/Kometensingel/175

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was onderweg naar aan ander object toen mijn oog op dit charmante gebouwtje viel.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.