Introductie

De architect Boeyinga heeft meerdere kerken gebouwd in opdracht van de Gereformeerde Gemeente, waaronder deze kerk in Diemen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam "De Ontmoeting" (v.m. Bethlehemkerk), Diemen
Adres(sen) Schoolstraat 8
Postcode(s) 1111 BR
Plaats (provincie) Diemen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde Gemeente
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Berend Boeyinga
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936 - 1937
Huidige eigenaar Protestantse Kerk Diemen
Huidige functie Kerk
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Door schenking van de grond kon de kerk gebouwd worden.

Exterieur

Kenmerkend voor het werk van Boeyinga is de toepassing van rechte, vooral verticale lijnen, scherpe hoeken en geometrische vormen. Zijn architectuur is verwant aan de Amsterdamse School. Veel aandacht is besteed aan de lichtval in de kerk. Let in dit verband op de smalle hoge ramen en de ramen onder het, speciaal hiervoor iets opgetilde dak. (Tekst gemeente Diemen)

De kerk heeft geen toren, maar een dakruiter. Aan de zijkanten van de kerk zijn de deuren geplaatst. Aan iedere zijkant een grote houten deur met ijzerbeslag. De ingangspartijen hebben een andere dakafschuining dan het grote dak evenals de raampartijen aan de zijkanten van de kerk. De vensters zijn ingelegd met geometrisch ingedeelde glas-in-loodramen. De dakgoten worden aan de onderkant gedragen door mooi afgewerkte houten balkjes.

In de voorgevel van de kerk bevinden zich negen kleine, smalle, verticale ramen boven hoofdhoogte en daarboven, daar waar het dak begint, vijf lange smalle vensters, in langwerpige vakken verdeeld met daarin in blokken verdeelde glas-in-loodramen. Doordat de hoge ramen iets naar binnen zijn geplaatst en de lange bakstenen ruimten ertussen iets naar voren springen lijken het pilasters die aan de bovenkant ook nog eens geaccentueerd worden door een smalle natuurstenen incrustatie.

Aan de onderkant kleine uit de gevel springende natuurstenen blokken. In het midden van ieder raam is een smalle verticale strook van natuursteen aangebracht. Ter hoogte van de hierdoor ontstane horizontale lijn begint aan de zijkanten de vlechting van de bakstenen naar de geveltop toe. In het midden, onder de geveltop, is een ander metselverband toegepast met drie op de punt boven elkaar staande vierkante openingen. In de linker zijgevel zijn net als aan de andere kant, verticale glas-in-loodramen. Het geheel vormt, in ieder geval aan de buitenkant, een heel sober kerkgebouw uit de nadagen van de Amsterdamse School.

Interieur

Bij de modernisering van het interieur is de architectuur van architect Boeyinga grotendeels behouden.

Gebruikte bronnen

1. Radboud van Beekum, B.T. Boeyinga Amsterdamse School 1886-1969. Amsterdamse School architect (Thoth Uitgeverij 2003).
2. Tekst gemeente Diemen op een bordje bij de kerk.

Links

1. http://reliwiki.nl/index.php/Diemen,_Schoolstraat_8_-_De_Ontmoeting

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Uit de verte, vanaf de Muiderstraatweg is de dakruiter te zien.

Die schoot mij op enig moment te binnen en ik veronderstelde dat daar misschien wel eens een Amsterdamse School kerk onder zou kunnen zijn.

Ik ben gaan kijken en was verrast.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.