Introductie

Een opvallend pand in historisch Amsterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Boomsspijker
Adres(sen) Recht Boomssloot 52
Postcode(s) 1011 EC
Plaats (provincie) Amsterdam
Land
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Vereniging tot Heil des Volks
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Arnold Ingwersen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Gebouw voor kinderopvang
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 518414

Achtergrond

Op een onverwachte plek in hartje Amsterdam, op de hoek van de Recht Boomssloot en de Korte Koningsdwarsstraat, is het een hele verrassing om op dit relatief grote gebouw in late Amsterdamse School-stijl te stuiten. Het eerste wat opvalt zijn de twee hoge erkers met uitbundig, strak glas in lood. Het gaat hier om de in 1929-1930 gebouwde voormalige Jan de Liefde School, een lagere school op christelijke grondslag naar ontwerp van architect Ingwersen. De gewapend betonwerken zijn uitgevoerd door G. Lotgerink.

Exterieur

In feite bestaat het gebouw uit twee bouwvolumen. Het hoogste, linker gedeelte, heeft een puntdak en grenst aan de Korte Koningsdwarsstraat, waar de gevel een enorm massieve uitstraling heeft. In het hier haaks op staande breedste gedeelte aan de Recht Boomssloot bevindt zich, in het midden, de toegang tot de voormalige school. Hier treffen we op de begane grond ook het enige golvend metselwerk aan in het verder hoekige gebouw. Op een archieffoto is te zien dat waar zich nu plantenbakken tussen dit golvend metselwerk bevinden, vroeger twee aparte ingangen zaten. Het metselwerk op de begane grond heeft een donkerder kleur dan de rest van het gebouw.

De eerder gememoreerde erkers met glas in lood (met aan de onderkant verspringend metselwerk) springen uit de gevel en in het oog. Brede raampartijen met door roeden veelvuldig onderverdeelde ladderramen domineren de gevels; ook bij deze school werd veel daglicht voor de kleintjes zichtbaar hoog aangeschreven. Ook aan de achterzijde van het gebouw, vandaag de dag nog steeds een speelplaats, treffen we soortgelijke raampartijen aan.

Interieur

In de twee trappenhuizen is veel glas in lood verwerkt. Gele, rode, en zwarte vloer- en wandtegels als accenten treffen we aan in de gangen. Een slingervormige, thans paars geschilderde ijzeren rand loopt over de trapleuning; meer bedoeld om naar beneden glijden door de kinderen onmogelijk te maken dan als decoratief element? De oorspronkelijke toiletdeuren hebben nu andere kleuren, maar ogen origineel. In het hoge zadeldak zit een groot glazen plafond.

Tussen gang en lokalen vinden we kleurloos glas in lood. De klaslokalen hebben nissen met boven rondingen, bekleed met geglazuurde tegeltjes (per klas hoogstwaarschijnlijk in verschillende kleuren). Destijds stonden hier waarschijnlijk de kachels. Helaas zijn sommige van de tegeltjes vandaag de dag overschilderd, maar op de begane grond is nog goed te zien hoe het eruit gezien moet hebben.

Recente ontwikkelingen

Sinds 1977 is in het pand, dat goed onderhouden oogt, het levendige buurtcentrum De Boomspijker gehuisvest.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/53683
2. http://www.welzijn.ijsterk.nl/?lc=37

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens een rondje binnenstad stuitte ik toevallig en totaal onverwacht op dit pand. Het was sowieso - met v.m. Café Dorrius en het trappenhuis van het v.m. hoofdkantoor van Gerzon - een dag in het teken van glas in lood!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.