Introductie

Mooie vondst in de Watergraafsmeer! Van de makers van onder andere 't Reigersnest, maar dan een stuk soberder.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Beukels, Amsterdam
Adres(sen) Willem Beukelsstraat 2-24, 9-21, Ringdijk 29, Simon Stevinstraat 25-33, 38-46, Wakkerstraat 30-36, James Wattstraat 1-3, 2-6
Postcode(s) 1097
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Pieter Vorkink, Jacobus Wormser
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren, Ymere
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze bouwblokken in de Amsterdamse Watergraafsmeer werden rond 2014, ten tijde van de renovatie, gepromoot als 'De Beukels'. Deze naam gebruikt Wendingen ook. Het betreft vijf woonblokken met 41 panden en in totaal 82 woningen. De woonblokken bestaan uit één architectonische bouweenheid en zijn rond 1924 ontworpen door de architecten P. Vorkink en J.Ph. Wormser in een sobere variant van de Amsterdamse School. De panden vallen onder de architectuurorde 3, wat wordt omschreven als ‘architectonisch kenmerkende bouwwerken en te beschermen stedenbouwkundig waardevolle elementen’. Woningcorporatie Ymere, de eigenaar van de blokken, heeft de renovatie gefaseerd uitgevoerd.

Exterieur

Het middelpunt van de blokken wordt gevormd door de kruising van de Willem Beukelsstraat met de Simon Stevinstraat. Aan de detaillering van de hoekpanden is de meeste aandacht besteed door de architecten. Hoe verder verwijderd van de hoeken, des te soberder worden de panden. De hoogste bouwdelen onder een zadeldak – de overige delen hebben een plat dak – doen zelfs verrassend traditioneel aan. De Amsterdamse School-detaillering blijkt aan de oostzijde van de kruising uit rondingen en ovalen. Aan de westkant (slechts op één hoek) is sprake van een grote, halfronde uitbouw over twee verdiepingen.

Andere opmerkelijke details zijn te vinden bij de hier en daar aanwezige inpandige balkons, waarbij sprake is van schuin oplopend metselwerk. Straatdeuren liggen meestal paarsgewijs vlak naast elkaar, maar hier en daar is het kozijn breder en worden zij gescheiden door iets uitspringende kozijnen met verticale glasstroken. Apart is het hoge huis onder zadeldak aan de oneven zijde van de James Wattstraat. In tegenstelling tot de overige hoge delen van De Beukels, is dit blokje niet verbonden met lagere bouwdelen of een hoek.

Interieur

Zoals hierboven beschreven, zijn de woningen vanaf 2014 gefaseerd gerenoveerd. Zij werden gestript tot op het casco. De fundering en de begane grondvloer werden vervangen door beton. De kozijnen werden vervangen waarbij de oorspronkelijke detaillering werd gerespecteerd. Alle bouwmuren werden voorzien van geïsoleerde, geluidswerende voorzetwanden en de houten plafonds werden brandwerend gemaakt. De keuken, badkamer en toilet werden vernieuwd evenals alle installaties. De belangrijkste werkzaamheden aan de buitenzijde van het complex waren het plaatsen van nieuwe houten draaikiepramen en deuren met het uiterlijk conform de originele detaillering. De straatdeuren zijn ook alle teruggebracht naar het originele uiterlijk. Ook zijn er nieuwe houten dakkapellen aan de voorzijden geplaatst met het uiterlijk zoals ooit gebouwd. In het complex zitten na de renovatie sociale huur-, markthuur- en koopwoningen.

Recente ontwikkelingen

De interieurs zijn bij de renovatie volledig gemoderniseerd.

Links

1. https://www.gebouwdin.amsterdam.nl/main.asp?action=display_html_pagina&name=detailpagina&booMarge=-1&item_id=1164&selected_balkitem_id=531&UserQuery=beukels
2. https://www.amsterdamwoont.nl/actueel/de-beukels-laatste-kans-op-schitterende-renovatiewoning/
3. https://www.esktegelzetters.nl/projecten/de-beukels/
4. http://www.foldam.nl/renovatie-willembeukels.html
5. https://www.bureaulist.nl/project/renovatie-amsterdam-willem-beukelstraat/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Van dit blokje kende ik eigenlijk alleen het gedeelte aan de Ringdijk. Toen ik verder ging kijken viel mij de bijzondere vormgeving van de hoekpanden Stevinstraat-Beukelsstraat op.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.