Nieuwe foto's maken duidelijk: dit is een bijzonder fraai Gesamtkunstwerk.

Officiële of officieuze naam Dagblad De Gooi- en Eemlander, Hilversum
Adres(sen) Groest 21
Postcode(s) 1211 CZ
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. De Gooi- en Eemlander
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) Jacobus van Laren
Andere betrokken kunstenaars H.J. Winkelman (Winkelman & Van der Bijl), J. van Staveren
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Le Journal
Huidige functie Genootschapsgebouw, Café, Uitgaansgelegenheid

Kantoorgebouw van het 'Dagblad de Gooi en Eemlander', gebouwd in 1928 in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J. van Laren, in opdracht van de directeur van de N.V. 'De Gooi en Eemlander', H.G. van der Wijk. De gekleurde glas-in-loodramen zijn vervaardigd door J. Van Staveren van Winkelman & Van der Bijl te Amsterdam.

Het gebouw geldt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kantoorgebouw uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J. van Laren, beeldbepalend gesitueerd aan de Groest in het centrum van Hilversum.

Het pand is gesitueerd aan de oostzijde van de Groest in het centrum van Hilversum. De deur- en vensterkozijnen van de vensters die de ingang flankeren, zijn van natuursteen. Boven de ingang bevindt zich tussen de lisenen een granieten latei, voorzien van zes beeldhouwwerkjes. De maker hiervan is niet bekend. Ze verwijzen (mogelijk) naar rubrieken in de krant, zoals rechtszaken (Vrouwe Justitia), handel (Mercurius) en bouw (figuur met hamer). Daarboven bevatten drie vensters gekleurde glas-in-loodramen met voorstellingen uit het drukproces (matrijsenmachine, de uitvinder van de drukkunst L.J. Koster? en loodsmelterij). De drie vensters op de verdieping bevatten oorspronkelijk eveneens gekleurde glas-in-loodramen. De vensterbanken en lateien zijn van natuursteen, de ellipsvormige pilasters op de muurdammen worden afgesloten door een natuurstenen blok. Op het bovenste gedeelte van de gevel zijn met bladgoud afgewerkte letters aangebracht: 'Dagblad de Gooi en Eemlander'. De gevelrand is uitgevoerd in siermetselwerk en heeft een keramische afdekking. Aan de linkerzijde staat nog een vlaggenstok in decoratieve smeedijzeren houders.

Het interieur omvat onder meer het trappenhuis met gesneden trapbalustrade met pijler die wordt bekroond door gesneden beeldhouwwerk (steenbok met vrouw), houten deuren en deurkozijnen. In de voorgevel zijn glas-in-loodramen aangebracht, twee aan weerszijden van de ingang en drie boven de ingang. Zij verwijzen naar de krant, de drukkerij en de boekdrukkunst. De drie vensters op de verdieping bevatten oorspronkelijk eveneens gekleurde glas-in-loodramen, maar deze zijn niet meer aanwezig.

In het gebouw is sinds 2006 Grand Café-Restaurant Le Journal gevestigd. Het interieur is in verband hiermee aangepast en sommige originele elementen zijn verwijderd. Het betreft onder meer de in de monumentenbeschrijving vermelde balie met marmeren blad op houten onderstel waarin aan de achterzijde kasten, evenals ijzeren baliehekken met openingen.

1. https://www.monumenten.nl/monument/56985
2. https://www.lejournalhilversum.nl/

Toegevoegd door Ron Conijn in 2014. Aangepast door Gert-Jan Lobbes in november 2018 aan de huidige situatie.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

geplaatst door Fred A.F.W. Westen op 28 juli 2014 om 19:12:

De huidige functie is GRAND CAFÉ - RESTAURANT: LE JOURNAL. Ik was er een paar jaar geleden en zag dat het oude interieur respectvol was geïntegreerd. Fred Westen, Den Haag.