Introductie

Cultuurhuis Heerlen (voorheen Het Patronaat) was een katholiek instituut met school en kerk voor mijnwerkers uit de streek en is ontworpen door Jos Wielders. Tegenwoordig heet de stichting ‘Cultuurhuis Heerlen’ en worden er concerten en films en anderen evenementen gehouden. Het gebouw is een rijksmonument.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Cultuurhuis Heerlen
Adres(sen) Sittarderweg 145
Postcode(s)
Plaats (provincie) Heerlen (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Katholieke kerk
Oorspronkelijke functie Pastorie, Kerk, Religieus overig, Recreatiegebouw overig
Betrokken architect(en) Jos Wielders
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar Commerciële eigenaar
Huidige functie Recreatiegebouw overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 512790

Achtergrond

Het Patronaat is opgeleverd in 1921. De Sittardse architect Jos Wielders was verantoordelijk voor het gebouw in Amsterdamse School-stijl. De opdrachtgevers waren Franciscaner paters. De Oranje Nassaumijnen, die een belangrijke opdrachtgever vormde hebben de financiering ook deels op zich genomen.

Exterieur

Het patronaat is een beschermd gebouw uit 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. Het is een vrijstaand pand van twee verdiepingen. Het meest toegepaste bouwmateriaal is baksteen, gemetseld in kruisverband met typische afgeronde en afgeschuinde hoeken. De deuren en vensters zijn rechthoekig en gemaakt van hout. Het opvallendste verschil tussen de tekeningen van Wielders en het daadwerkelijke gebouw is de afwezigheid van de rechtervleugel. Deze is wel getekend, maar niet gebouwd. Sinds 2007 is er wel een rechtervleugel toegevoegd, naar ontwerp van QBBF Architecten uit Eindhoven.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/512790/voormalig+patronaatsgebouw/heerlen/
2. http://www.cultuurhuisheerlen.nl/info/historie.html

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris De artikelen en de foto’s zijn gemaakt door Paul Paris. Hij is professioneel fotograaf en publicist en heeft veel Nederlandse gebouwen van de Amsterdamse School gefotografeerd. Zijn website is te vinden op: www.paulparislesimages.com.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.