Introductie

Het eerste crematorium in Nederland.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Crematorium Westerveld, Driehuis
Adres(sen) Duin- en Kruidbergerweg 2
Postcode(s) 1985 HG
Plaats (provincie) Driehuis (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever De Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland
Oorspronkelijke functie Begraafplaats
Betrokken architect(en) Marius A. Poel, Piet Kramer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1913
Huidige eigenaar Begraafplaats Westerveld
Huidige functie Begraafplaats
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 520667

Achtergrond

Begraafplaats Westerveld werd in 1888 opgericht. De beroemde landschapsarchitect L. Zocher tekende voor het ontwerp. Enkele welgestelde Amsterdammers kochten het voormalig ‘buiten’ om er een begraafplaats te stichten waar zij en hun familieleden eeuwig zouden kunnen blijven liggen. Op 1 mei 1890 werd Westerveld officieel geopend. In 1874 werd in Den Haag 'De Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland' opgericht met als doel om cremeren in Nederland mogelijk te maken. In 1912 liet de Vereniging – tegenwoordig de Koninklijke Facultatieve – op begraafplaats Westerveld een crematorium bouwen, het eerste van Nederland. In 1913 werd het crematorium, naar een ontwerp van de architect Marius Poel, geopend. Bij de uitvoering ontstonden conflicten tussen opdrachtgever en architect Poel. Vervolgens voltooide Piet Kramer de bouw, waarbij hij het oorspronkelijke ontwerp naar zijn hand zette.

Dudok werd er in de loop der jaren de vaste 'huisarchitect'. Zo bouwde hij onder andere het 2e columbarium, eveneens rijksmonument. Vermoedelijk was hij het ook die het interieur van de aula omstreeks 1926 moderniseerde.

Exterieur

Een beetje vroeg misschien om het al als Amsterdamse School te typeren, maar de expressieve toepassing van baksteen en de manier waarop de toegangspartij is vormgegeven wijzen wel al in die richting.

Interieur

Het interieur is van Dudok en dateert van 1926.

Gebruikte bronnen

1. Westerveld, 125 jaar begraafplaats, 100 jaar crematorium (Facultatieve Media, 2013).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Westerveld_%28begraafplaats%29
2. https://rijksmonumenten.nl/monument/520667/westerveld-crematoriumgebouw/driehuis-nh/
3. http://www.bc-westerveld.nl/historie

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een plechtig gebouw, dat door zijn ligging op een duintop, op mij althans, een enigszins intimiderende uitwerking heeft. Door de koepel heeft het een kerkachtige verschijningsvorm. Ik ken het gebouw doordat ik er al diverse keren van bekenden en dierbaren de uitvaart heb bijgewoond.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.