Introductie

Ook voor dit blok geldt: kijk omhoog en er gaat een wereld voor je open!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Cornelis Troostplein-Karel du Jardinstraat, Amsterdam
Adres(sen) Cornelis Troostplein 11-13, Karel du Jardinstraat 9-11
Postcode(s) 1072
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Arend Jan Westerman
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Tegenwoordig zit hier een Albert Heijn, maar oorspronkelijk was dit een garage met bovenwoningen. De hoofdgevel bevindt zich aan het Cornelis Troostplein. Een in stijl aansluitende achtergevel bevindt zich in de Karel du Jardinstraat.

Exterieur

Dit bescheiden blok van de hand van Westerman bevindt zich in een knik van het Cornelis Troostplein, ingeklemd tussen etagewoningen uit het einde van de negentiende eeuw die typerend zijn voor De Pijp enerzijds en een groot blok van architect Van Baalen uit 1922 anderzijds. Het lijkt alsof er nog een kavel over was waar iets mee moest gebeuren. Bouwen in een knik is dan ook zelden dankbaar. Uit een oude foto in het Stadsarchief maak ik op dat de begane grond oorspronkelijk als garage diende.

Westerman heeft een zeer plastische gevel ontworpen. Deze bestaat uit drie delen: een lang deel in de knik van het plein, een korte afgeschuinde hoek en een kort deel dat grenst aan het blok van Van Baalen. De afgeschuinde hoek krijgt extra aandacht doordat deze tussen twee gleuven ligt. De gevel heeft daardoor enigszins een harmonica effect. Verschillende kleuren bakstenen zorgen voor grote vlakken, raampjes met roedeverdeling en (bescheiden) natuurstenen ornamenten verlevendigen het geheel.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://www.bonas.nl/archiwijzer/bo_WInfo.php?Inr=1057.00000

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit is zo een gevel waar je gemakkelijk aan voorbij gaat. Als ik foto's laat zien aan mensen weten zij meestal niet waar dit is. Niettemin een verrassend ontwerp van Westerman.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.