Introductie

Dit blokje woningen van architect Greiner in Amsterdam Zuid vertoont opvallende overeenkomsten met het verderop gelegen Zuiderkwartiercomplex van architect Rutgers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Cornelis Krusemanstraat 4-8a, Amsterdam
Adres(sen) Cornelis Krusemanstraat 4-8a
Postcode(s) 1075 NL
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Dick Greiner
Andere betrokken kunstenaars Theo Vos
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dick Greiner bouwde in 1922 op de hoek Valeriusplein - Cornelis Krusemanstraat een blokje woningen. In 1926 bouwde hij daar in een verwante maar net iets andere stijl vier woningen in de Cornelis Krusemanstraat aan vast. Het gaat om de nummers 4, 6, 8 en 8a. Links van het blokje ligt op nummer 10 de voormalige ULO die Publieke Werken hier in 1920 liet bouwen.

Exterieur

Het blokje bestaat uit vier woningen van elk twee verdiepingen. Twee woningen delen een diepe portiek, maar de voordeuren worden wel gescheiden door een muur, aan de straatkant uitmondend in een pilaar. Twee treden leiden vanaf de straat de portieken in. Boven de portieken zijn beelden van Theo Vos aangebracht: een man met een pijl en boog en een vrouw met kind. De voordeuren zijn voorzien van glas in lood en in de zijkant is een brievenbus met het woord "Post" ingemetseld. Elke woning heeft een erker op de eerste verdieping, die op de tweede verdieping is voorzien van een ondiep balkon, waarnaar openslaande deuren van halfronde vorm leiden.

Het is interessant deze woningen te vergelijken met het Zuiderkwartiercomplex van architect Rutgers. We zien hier namelijk exact dezelfde voordeuren, vergelijkbare brievenbussen en ook beelden van Theo Vos. Het is niet onmogelijk dat Rutgers en Greiner hier samenwerkten, aangezien Greiner een aantal jaren bij Rutgers heeft gewerkt voor hij zijn eigen buro startte.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel '20-'40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2012/04/theo-vos-man-met-pijl-vrouw-met-kind.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een stijlvol blokje met prachtige beelden van Theo Vos.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.