Introductie

Een van de vele Amsterdamse School-schoolgebouwen in Amsterdam. Hoekig én sierlijk golvend.

Specificaties

Officiële of officieuze naam MidWest
Adres(sen) Cabralstraat 1
Postcode(s) 1057 CD
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Christelijke School Vereeniging Aeneas Mackay
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Coop Midwest
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200681

Achtergrond

Midwest (een tijdje aangeduid als Coop Midwest) is gevestigd in het middelste en enig overgebleven schoolgebouw van de drie die naast elkaar stonden tussen de Bartholomeus Diazstraat en de Balboastraat. De school, met ingangen aan de Cabralstraat en de Marco Polostraat, heeft in de loop der tijd diverse namen gehad. Zo komen we de naam Cabralschool tegen. Hoewel verwarring met de Cabralschool aan de Vancouverstraat mogelijk is, is deze naam wel degelijk te zien op oude foto’s in het gemeentearchief van Amsterdam.

In 1937 werd het pand door B en W van Amsterdam, “… hetwelk voor het openbaar onderwijs in die buurt niet meer noodig is”, aan het rooms-katholieke kerkbestuur van den H. Augustinus aangeboden. Het gedeelte aan de Cabralstraat kreeg, na een verbouwing in 1939 door architect K.P. Tholens, de naam St. Tarcisiusschool, een lagere school voor jongens met zeven klaslokalen. Ook komen we de Pius X ULO en De Wissel (voor Voortgezet Speciaal Onderwijs) tegen, dat (later?) een onderdeel was van Esprit Scholen.

Exterieur

Komend vanaf het Mercatorplein is het een opvallen gebouw aan het einde van de Cabralstraat in de Baarsjes. Een massieve, symmetrische, bakstenen gevel met golvende delen, verschillende kleuren baksteen, en een dubbele schoorsteen die in de verte doen denken aan Margaret Krophollers dubbele villa in Bergen. Boven de deur is een hoge raampartij met smalle vensters. Kleine raampjes, smalle vensters en golvende geveldelen op de begane grond en de hoeken domineren de zijkant van het pand, waar zich nu een openbare tuin met collectief kippenhok bevindt.

De achterkant van het gebouw, dat aan de Marco Polostraat ligt, wordt in tegenstelling tot de voorkant nog omringd door de originele woningen. Het heeft dezelfde massieve uitstraling als de voorkant, maar dan minus de markante schoorstenen. Het heeft echter wel met een fraaie, zij het in slechte staat verkerende, houten Amsterdamse School-deur, die overeenkomt met de originele deur aan de voorkant zoals die te zien is op foto’s in het gemeentearchief van Amsterdam.

Interieur

Veel is er verbouwd en aangepast in het interieur, maar in de twee trappenhuizen zijn elementen te vinden die origineel ogen. Met name de houten trapleuningen en het ijzeren sierwerk zijn blikvangers. Het glas-in-loodraam in het trappenhuis is naar verluidt van latere datum.

Recente ontwikkelingen

Tot 2013 werd het pand beheerd door anti-kraak Camelot Leegstandbeheer, maar de situatie waarin het pand nauwelijks nog een functie voor de buurt had was drie buurtbewoners een doorn in het oog. In 2011 stapten ze naar Stadsdeel West met de eerste plannen voor een verzamelplek voor creatieve buurtondernemingen. Coop Midwest werd opgericht en in 2013 kreeg, na een opknapbeurt, het oude schoolgebouw weer een centrale buurtfunctie.

Hoewel het initiatief een succes bleek, zag de toekomst er een tijdje niet heel rooskleurig uit. Maar na een grote restauratie in 2018 heeft het nu een belangrijke buurtfunctie. De belettering op de voorgevel is in voorjaar 2018 toegevoegd op initiatief van Stichting Midwest. De letters zijn ontworpen door grafisch vormgever Jochem Ruijgrok.

Gebruikte bronnen

1. De Tijd: Godsdienstig-Staatkundig Dagblad, 21-9-1938.
2. Gemeentearchief Amsterdam, toegangsnummer 10063/400-402.

Links

1. http://www.inmidwest.nl
2. https://nl-nl.facebook.com/MidwestAmsterdam
3. http://www.kennisbankherbestemming.nu/projecten/coop-midwest-amsterdam
4. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014?zoom=7&lat=486999&lon=118735&view=map_and_results&selectedFeature=point_3236656
5. http://020apps.nl/1850-1940/Cabralstraat/1

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De foto bij een bericht in Het Parool over dit voor mij tot dan toe volslagen onbekende pand maakt voor mij direct duidelijk: Amsterdamse School!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Michel Didier op 2 september 2020 om 11:32:

architect: P.L. Marnette

geplaatst door Marcel Westhoff op 2 september 2020 om 16:45:

Zou goed kunnen! Welke bron wijst op Marnette als architect?

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.