Introductie

De Coöperatiehof is ontworpen door Piet Kramer tussen 1923 en 1925.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Coöperatiehof
Adres(sen) Coöperatiehof 1-35, Henrick de Keijserplein 22-54, Lutmastraat 134A-134W. Burgemeester Tellegenstraat 1-59
Postcode(s) 1073 JP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen, Bibliotheek / leeszaal, Winkel(s)
Betrokken architect(en) Piet Kramer
Andere betrokken kunstenaars Jan Trapman, Driekus Jansen van Galen
Aanvang en oplevering 1923 - 1928
Huidige eigenaar De Key
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527806

Achtergrond

Het terrein was aanvankelijk aan woningbouwcooperatie De Dageraad toegewezen, die op haar beurt Michel de Klerk had benaderd voor het maken van het ontwerp. De Dageraad kreeg echter de financiering niet rond en zo is het terrein uiteindelijk overgegaan naar de Bouwmaatschappij ter Verkrijging van Eigen Woningen. De Klerk overleed vervolgens echter in 1923, maar de Bouwmaatschappij werd gevraagd om het complex te laten harmoniëren met het blok van De Dageraad en zo werd het ontwerp toevertrouwd aan Piet Kramer. De bouw duurde van 1925 tot 1928.

Exterieur

Het complex bestaat uit twee om elkaar gelegen ringen van bebouwing. De buitenring bestaat uit hoge en gesloten blokken, die met elkaar verbonden zijn met poorten. De binnenring is lager, kleinschaliger en heeft iets weg van rijtjes huizen in een dorp rondom een pleintje. Op deze manier ontstaat een soort hofbebouwing, hetgeen een populair experiment was in de tijd van de Amsterdamse School (zie bijvoorbeeld bij het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt en het Harmoniehof en het Olympiacomplex). Het blok heeft aan de Lutmastraat een inspringende gevel om de contouren van het Henrick de Keyserplein duidelijk te markeren.

Op verschillende plaatsen zijn gedenkstenen aangebracht. Boven de entree van de leeszaal hangt een gevelsteen van Jan Trapman. In de Lutmastraat bij no 134 (Dicht bij de Noord-Oost hoek met de Burgemeester Tellegenstraat) is een gevelsteen aangebracht met de tekst: “Gesticht door de Bouwmaatschappij tot verkrijging van Eigen Woningen 1926-1928”. In 1937 werd op het Coöperatiehof een monument geplaatst voor L. van Buuren, directeur van de Bouwmaatschappij ter Verkrijging van Eigen Woningen.

Het blok bevat ook een leeszaal met klokkentoren (ontwerp Kramer) en een monument voor Burgemeester Tellegen aan de achterzijde van die leeszaal (ontwerp De Klerk en Kramer). Deze objecten worden elders op Wendingen apart belicht.

Gebruikte bronnen

1. Bernhard Kohlenbach, Pieter Lodewijk Kramer 1881-1961: architect van de Amsterdamse School (1994).

Links

1. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2012/01/piet-kramer-van-buuren-monument.html
2. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2011/12/jan-trapman-gevelsteen-leeszaal.html
3. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/50da14e0-db6b-5ccc-bb1d-69519925be08
4. https://www.monumenten.nl/monument/60630

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bijdrage aangemaakt door De Key in 2015, en in 2018 gewijzigd in verband met het aanmaken van separate bijdragen voor de leeszaal en het Tellegen-monument.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.