Introductie

Verscholen achter het groen, de voormalige conciërgewoning bij Het Schip van Blaauw in Wageningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Conciërgewoning (v.m.) bij Schip van Blaauw, Wageningen
Adres(sen) Generaal Foulkesweg 68
Postcode(s) 6703 BW
Plaats (provincie) Wageningen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijks Landbouw Hooge school
Oorspronkelijke functie Dienstwoning
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922 - 1922
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 522206

Achtergrond

Het Laboratorium voor Plantenfysiologie en het laboratorium voor Microbiologie (Schip van Blaauw) maken deel uit van het plan op de Wageningse Berg een aantal gebouwen voor de Landbouwhogeschool te vestigen nadat uitbreidingsmogelijkheden op het bestaande terrein van Duivendaal beperkt bleken. De jonge architect Blaauw ontwierp drie laboratoria in Wageningen waarvan zich er op de Wageningse Berg twee bevinden. Waarschijnlijk is de conciërgewoning, in een zelfde bouwstijl uitgevoerd, ook van de hand van Blaauw.

Exterieur

De voormalige conciergewoning met open schuur is gelegen tussen het "Schip van Blaauw" en de generaal Foulkesweg en gebouwd in 1922. Hoewel het kleine pand duidelijke kenmerken bezit van de Amsterdamse School is het sober uitgevoerd. Het gebouw ligt grotendeels verscholen achter beplanting en is daardoor moeilijk waarneembaar. Voor de beschrijving van het pand volg ik dan ook de tekst uit het monumentenregister:

Overeenkomstig het op enkele meters afstand gelegen laboratorium, bezit het eenlaagse pand met zolderverdieping identieke gebombeerde boeiboorden, is het dak belegd met rode daktegels en zijn de oorspronkelijke ramen van dorpels en kalven voorzien die zwaar zijn uitgevoerd. Het eenlaagse pand bezit een samengestelde plattegrond. De gevels zijn in baksteen (staandverband) opgetrokken. Met uitzondering van de eindgevel tegenover het "Schip van Blaauw", komen in alle dakschilden, voorzien van schubvorsten op de kepers, platgedekte dakkapellen voor. Op het afgeplatte schilddak bevindt zich op elk uiteinde een schoorsteen. De eindgevel (noordzijde) die naar de Gen. Foulkesweg is gekeerd bezit als enige een lessenaarsdak omdat hier de gevel is uitgebouwd. De houten schuur ligt dicht tegen de voorgevel van de woning aan en is opgebouwd uit houten (kraalprofiel)delen. De voorgevel is haaks op de straat gezet.

De linker zijgevel (noord) bestaat uit een uitbouw met twee blind uitgevoerde zijkanten. In de kopse zijde komt een driestrooksvenster voor, met in het dakvlak een dakkapel met draairaam. De achtergevel bezit links twee deuren waarvan de rechter is vernieuwd en aansluit op een modern venster. Ook de twee driestrooksvensters rechts zijn al dan niet licht gewijzigd. In het dakvlak komen twee dakkapellen voor. De linker bevat twee stolpramen, de rechter drie draairamen die elk door twee horizontale roeden zijn verdeeld. De rechter zijgevel bevat enkel drie geschakelde draairamen onder de overkragende daklijst. In het verlengde van de langsgevels komen van het gebouw, schuin aflopende muurdammen voor die een klinkervloer omarmen.

Interieur

Het interieur is eenvoudig en door kleine ruimten ingedeeld. In de gang bevindt zich een bordestrap met fraaie borstwering op de overloop. De paneeldeuren zijn gespaard, alsook een schouw en in de kamers een lambrizeringslijst.

Links

1. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/522206?MonumentId=522206

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens mijn bezoek aan de laboratoria, ontworpen door Blaauw, ben ik ook op zoek gegaan naar de voormalige conciergewoning. Dit omdat op deze site op de lijst van gezochte topstukken ook de voormalige tuinmanswoning behorend bij het Schip van Blaauw stond vermeld. De functie van tuinmanswoning ben ik overigens niet tegengekomen in het monumentenregister.

Als ik niet had geweten dat het gebouwtje er stond, had ik het snel over het hoofd gezien. Het gaat grotendeels schuil achter een dikke rij groen.

Ondanks dat het een eenvoudig pand is, zijn kenmerken van de Amsterdamse School waarneembaar. Alhoewel het pand geen enorme aantrekkingskracht heeft, vind ik dat het niet mag ontbreken op deze site, omdat het deel uitmaakt van het ensemble op de Wageningse Berg.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.